今日買左個WD Black 3T HD, 但WINDOWS 只認到746GB?

今日買左個WD Black 3T HD, 但WINDOWS 只認到746GB

而底版可以認到3T HD

請問點決?

THANKS!

先生,至少你俾我地知道你係用乜底板呀!

先生,至少你俾我地知道你係用乜底板呀!
a44264 發表於 2015-4-30 22:52

SORRY!

底版係ASUS P5Q

WINDOWS 7 SP1 64 BIT

BOIS 同Intel Matrix Storage Manager 都認到3T HD

但用Minitool partition wizard 就只認到746GB

底版不支援........

去華碩forum download 番 一個 patch 就行到
P5q 系可正常用4Tb 以上

轉左做GPT 未
yupikachu 發表於 2015-5-1 03:51

未呀, 我部機用sdd 行os

仲有一個wd black 640g , 一個wd black 1t

如果用minitool partition wizard 把ssd 由mbr initial to GPT

話會有機會boot 唔到機

去華碩forum download 番 一個 patch 就行到
P5q 系可正常用4Tb 以上
winsel 發表於 2015-5-1 06:50

請問咩patch?

未呀, 我部機用sdd 行os

仲有一個wd black 640g , 一個wd black 1t

如果用minitool partition wizard ...
ronan 發表於 2015-5-1 07:13 AM

唔係叫你將SSD轉成GPT, 係將隻3TB由MBT轉成GPT
係去控制台, 系統工具, 電腦管理, 磁碟工具度轉
我用P5Q PRO時都裝過3TB, 當時都唔駛裝patch, 只係轉隻3T做GPT就用得

回覆 8# ronan

個PATCH 叫diskunlocker
http://event.asus.com/2011/tw/mb/Disk_Unlocker/Disk_Unlocker.htm
不過下面位師兄都講得O岩, 轉做GPT 格式應該都OK