有冇人試過個system date/time無啦啦快左幾日

早兩個星期已經試過一次
個日期無啦啦跳快左幾日...入bios set番岩好似冇事
今日又黎多次...跳左去18May2015 加多6個幾鐘頭
今次打算reset bios
再係咁既就set個scheduled task每次開機都sync一次個system time睇下點
塊板係lenovo廠機板...冇得OC

想問下有冇c-hing試過類似既情況同埋點解會咁
thanks

快就未試過,但見過幾次變慢,部份同病毒有關,病毒校慢系統日期時間(正確來講是 Boot 機後每隔一段時間就 Reset 返去同一個日期時間),目的是令防毒軟件以為未夠鐘去 Update 病毒 Database,這類病毒在好多年前曾經流行過一段日子。

快就未試過,但見過幾次變慢,部份同病毒有關,病毒校慢系統日期時間(正確來講是 Boot 機後每隔一段時間就  ...
C_Law 發表於 2015-5-13 15:57

thanks c-hing
又知多樣野

我部機反而係每小時會快左幾分鐘至十幾分鐘。 部電腦係一路著住,所以應該唔關底板電池事。我而家唯有sync每一小時一次自動調教時間。

我部機反而係每小時會快左幾分鐘至十幾分鐘。 部電腦係一路著住,所以應該唔關底板電池事。我而家唯有sync ...
citibatter 發表於 2015-5-13 23:31

google 過好多人都好似你個case咁
唔知關唔關粒晶振事

回復 5 #1597532468000

咁請問有冇解決方法?

回覆 6# citibatter

冇...
佢地都係好似你咁都定期係sync一次internet time就算

回復 1597532468000

咁請問有冇解決方法?
citibatter 發表於 2015-5-16 07:03

晶震壞,解決方法係換底板

晶震壞,解決方法係換底板
觀星是答案 發表於 2015-5-17 09:29

除此之外,仲會否有其他問題?因為淨係呢樣唔太影響到我。

師兄,小弟以前都試過,都系百思不得其解,因亦不想換電池2032「因有些要重新設定)後來始終都不可躲懶,換電池攪拈。又要看你的底板用了幾耐(不過有時候跟板電池都會有問題,機會是微,有時就千奇百怪都有可能)