重装win8

幫朋友整机 lenovo e531,佢win8 开机黑屏,但有cursor。唔知点搅,所以想從partition restore 返 win8, 但唔知点做。 有冇人指点。

假設你 le 部係原裝冇俾人掂過 partition table o既 Thinkpad,兩種玩法:
1) Cold Boot 按 F11
2) o係佢開緊機o既時候夾硬閂兩次機,第三次會出自動修復

入面疑難排解會有選項俾你成部機重設 或 重新整理。

唔知点样, 又俾我入倒去, 但最后乜都做唔到。 莫非要用CD重装?

依部机好似有 SSD+ HDD, 要装win8 cd, 是否就咁插隻碟入去?

当我想reflesh 个os, 佢话 windows 个 drive lock 咗。 点先可以 unlock 呢? 可能unlock 咗, 部机会正常番。

如果跟機 Windows 8 但上o左 Windows 8.1 咁 F11 個掣應該會廢o左出 http://forumfs.hkepc.com/day_150 ... 9014d275c3ac4c7.jpg le 句,一定要用雙重強制閂機,出自動修復先識得搵倒 recovery partition。

如果都唔掂就借碟算數啦。

个朋友都讲唔出係win8 定 8.1。f11 冇反应的。

我怀疑会否係hdd 有问题, 个SSD 开机后,交唔到俾hdd??

如果係我就用pe入去,點還原,點搞都得...

pe 系乜嚟架?