點解會咁.......比WINDOWS CHECK 下DISK 之後就搞到咁....救命...

事緣係咁......(希望各位大大可以看哂救一救小弟......)

首先我有一部相機影左D相,咁D相都好緊要
咁好啦咁自然我就將D相COPY 去我的HDD 到啦
咁我就用一個係SSP 好平買返來的一個SD CARD READER 來COPY 相去HDD 到(第一樣"CARD READER")
而我本身有一部PC(第二樣"有事的底板?),佢個情況係有時佢會得閒出好似比人制關機要CHECK HDD 的情況咁(姐係黑色畫面,出D英文字個畫面,但其實之前係正常關機),不過佢唔同平時普通只係CHECK 三個STEP 咁數下% 就完個D) , 佢係會掃勁耐!! 真係成隻HDD 咁掃!

SCAN 緊碟時會出現DELETING 咩咩咩 同埋好似 REPAIR OCCURRED 咩咩咩

咁就會勁耐同出好多好多字係畫面........(類以下圖,但多好多)

我都有D懷疑可能底板唔知係咪有問題了,但之前又真係唔覺有事咁就照用啦,但我今次黎駁左隻3TB HDD (第三樣" 3TB HDD?")來加呢批相入去就有明顯問題了.....

咁如是者我經CARD READER COPY 相去呢部電腦去隻3TB HDD 到
咁我以為有兩個位放都應安全吧,而過完相我都有再開過係HDD 中既相係開到同埋OK 的!!
咁我放心一下吧
誰不知過幾日張SD 卡無啦啦死左......
咁我就開返我隻HDD 的相來看啦想,但開機佢又出現要掃既畫面.......
咁我之前都試過了,又係WINDOWS 要CHECK 下野姐咁就唔理佢由佢掃
因為要掃好耐......成隻碟3TB , 我又要返工咁我就冇理佢
咁我返左來發覺........個FOLDER 係有容量的同埋D相都係係到的......但係一開D相.....

死啦!!!!!!!, 我D相全部唔佑點解開唔到!!!!
點解會咁架!!!! 用其他軟件如PHOTOSHOP 開又係唔得...連埋一齊影的RAW 圖都係開唔到......
重有唔止今次的相!!! 連早排入既相同資料都好似出左問題咁!!!!!!!!(我懷疑係咪我經那平平CARD READER 過DATA 都會出事.....最近入的呢幾個FOLDER 好似都用佢,所以懷疑佢....但我過完FILE我都開係睇到的.......)
而再比較舊的圖同資料就好似開到冇事咁.....
但係佢係成隻HDD 咁掃的.....我真係好怕佢係有好多開唔到的舊DATA 都出左問題!!!! 只係我未見到!!!!
今次我都係慘了...........
D相我試過用一些所謂JPG 收軟件去試下收一下....但都係唔得.....
所以最大問題我覺得係會唔會我隻HDD 既NTFS TABLE 花左問題令到我D DATA 會READ 唔到?
而我都有行過WINDOWS 7 內的檢查硬碟

掃完佢就咁....

大佬.....我都唔見佢有生成一個名為找到的FOLDER......我點COPY D 野走.....
所以最後......
有冇大大可以話比我知咩事......
3個兇手! ( 1.平平CARD READER , 2.有事底板 , 3. HDD)
係咪真係個TABLE 花左既機會大D, 呢個情況我又應應要點做先好.....我怕再做得多TESTING 會令到救返DATA 的機會更細.........
希望各位可以幫下我......我E+真係好無助.......真係好希望各位以幫下我啦呢!!!!!

一發現讀檔案有問題果陣就應該已經要停止寫任何新資料落去, 包括做任何修復工作, 最起碼都開個磁碟管理出嚟, 拎走晒隻 hard disk 嘅 drive letter 先, 之後先用拯救軟件去救

武得掂 command line 嘅可以試吓用 PhotoRec 去救

你隻hdd是external還是internal?

一發現讀檔案有問題果陣就應該已經要停止寫任何新資料落去, 包括做任何修復工作, 最起碼都開個磁碟管理出嚟 ...
justiceice 發表於 2015-6-15 01:16

其實因為唔止呢隻hdd 會泔掃,而係其他hdd 都試過,所以佢咁既情況我又認為windows 冇咩殺傷力所以先化佢掃。。。。
先師你覺得係相本身出問題多? 唔係仹table 花?

你隻hdd是external還是internal?
coppermine 發表於 2015-6-15 01:25

內置的。。。

其實因為唔止呢隻hdd 會泔掃,而係其他hdd 都試過,所以佢咁既情況我又認為windows 冇咩殺傷力所以先化 ...
SIFAI 發表於 2015-6-15 01:38

乜 hard disk 都不時掃, 可能 SATA 線或者 RAM 有問題, 亦可能係火牛供電唔穩定

神神化化情況下做嘅嘢, 就好似醉酒佬行直線, 信唔過

你部機個 Windows 話有事嘅嘢, 揾另一部機嚟再試 double check 好啲

我覺得樓主搵第部電腦試試先
部機有問題就唔好搞
檢查硬碟用HDTunePro檢查下隻硬碟先
最緊要保證資料有冇問題先,之後就抄走資料
其他都等抄走資料後再講

乜 hard disk 都不時掃, 可能 SATA 線或者 RAM 有問題, 亦可能係火牛供電唔穩定

神神化化情況下做 ...
justiceice 發表於 2015-6-15 01:46

我搵左另一部機去開隻hdd 都係咁。。。開唔到d 相。。。。

現在我想知我可以點check 佢係最好?

我覺得樓主搵第部電腦試試先
部機有問題就唔好搞
檢查硬碟用HDTunePro檢查下隻硬碟先
最緊要保證資料有冇問 ...
a39g99 發表於 2015-6-15 02:07

我冇用個部機啦。。。。。
但用hd tune 會唔會有寫入or 掃花我d 資料?

我冇用個部機啦。。。。。
但用hd tune 會唔會有寫入or 掃花我d 資料? ...
SIFAI 發表於 2015-6-15 08:13

唔會掃花
因為而家睇黎已經花晒
Windows唔得,你試下駁Linux