用 Achi 入唔到Windows (18/6最新情況求解答)

最新情況
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 99&pid=33565978

SSD 裝 Windows7 + 1隻HDD裝GAME

用IDE Mode可以正常入Windows
但改成Achi 之後, 有時重開機入唔番Winodws (有時又正常入到)
係Windows Logo 停住左 + HDD燈長著
要重開N次, 撞彩先入番去

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
START 已改 0

問題困擾左好耐, 希望可以幫忙解決 謝謝

入去裝置管理員,將IDE裝置更新成標準AHCI driver,再重新開機入BIOS將IDE改AHCI唔係較好?

你意思係原本裝Window時係用IDE mode裝,後期改變成AHCI mode?

入去裝置管理員,將IDE裝置更新成標準AHCI driver,再重新開機入BIOS將IDE改AHCI唔係較好?
...
寂寞的FSY 發表於 2015-6-16 14:26

我試試先

你意思係原本裝Window時係用IDE mode裝,後期改變成AHCI mode?
jayeung 發表於 2015-6-16 15:54

係,
改完之後有時正常, 有時入唔到Winodws, 卡著係Window logo
要重開差唔多10次先入到Windows, 搞到我有時都唔敢關機

回覆 1# 小衣22

有D機要改多一條
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStorV

見過有D notebook 係
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStor

如果唔得,重裝最穩陣

回覆  小衣22

有D機要改多一條
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\iaStorV

見過有D ...
nick4776 發表於 2015-6-16 16:54

iaStorV 入面既Start 已經係 0

回覆 5# 小衣22

似係其它parts 出問題

回覆  小衣22

似係其它parts 出問題
fourseasons1723 發表於 2015-6-16 17:04

換SATA 插槽試試?

想問樓主你ssd個windows怎裝的,是clone過去ssd,定碟裝,如clone過去之前裝在hdd的windows用甚麼模式裝的。