唔知係咪hd壞左

呢排經常桌面 成個hand左 要按工作管理員先得返

重洗左機都係咁

ssd sp900黎

會唔會係hd壞?

定系統問題

有無師兄識

硬碟有沒有死左最簡單開機箱蓋,通電後用手模硬碟馬達有沒有反應就知!同埋樓主用咩底版?ssd多數行ahci⋯⋯

硬碟有沒有死左最簡單開機箱蓋,通電後用手模硬碟馬達有沒有反應就知!同埋樓主用咩底版?ssd多數行ahci⋯ ...
jackyng520 發表於 2015-6-24 12:56

asus ranger vll

是不是全畫面加滑鼠freeze左,剩鍵盤沒有問題? 你load到window 可能性得cpu or ram二選一,行雙通道的話試下單通道有沒有問題或插另一個插槽。

是不是全畫面加滑鼠freeze左,剩鍵盤沒有問題? 你load到window 可能性得cpu or ram二選一,行雙通道的話試 ...
jackyng520 發表於 2015-6-24 14:15

系  鍵盤按完工作管理員就無問題-- 一陣又hd過

清理下電腦的塵吧!由其ram咭同插槽!風扇都要清理下(ps:冇吸塵機用掃把仔加風筒)

清理下電腦的塵吧!由其ram咭同插槽!風扇都要清理下(ps:冇吸塵機用掃把仔加風筒) ...
jackyng520 發表於 2015-6-24 15:33

=.= 電腦新買無耐= =肯定無塵

=.= 電腦新買無耐= =肯定無塵
小浪浪 發表於 2015-6-24 15:43

Update SSD firmware

回覆 7# 小浪浪

有問題應該連機箱間鋪頭幫一幫吧...唔排除底板上有問題!! 我果陣砌部機load唔到都的返去買砌機的零件果間,最終係CPU多左無謂野...

Update SSD firmware
30624700 發表於 2015-6-24 15:47

I7 4790K
asus maximus ranger VII

adata 8GB 1600MHZ DDR3

adata sp900

320GB普通硬盤

gigabyte gaming 970 SLI