電腦時間行慢左 (WINDOWS7)

部電腦幫朋友砌左三個月, 但原來朋友話部電腦時間成日會慢左
每次開機時間都唔一樣, 已經嘗試過cmd resync / sync with internet time 等指令
但問題仍然出現

入BIOS睇時間亦都係行慢左
請問係咪底版電池問題?

部機用緊呢塊底版:
H81M-ITX-WIFI
http://www.asrock.com/mb/Intel/H81M-ITXWiFi/

但我睇底版圖片, 好似見唔到邊度係底版電池, 請問可否指教一下小弟?

THANKS!

部電腦幫朋友砌左三個月, 但原來朋友話部電腦時間成日會慢左
每次開機時間都唔一樣, 已經嘗試過cmd resync  ...
hohotho 發表於 2015-6-27 10:22 PM

三個月即仲有保?返廠

但我睇底版圖片, 好似見唔到邊度係底版電池, 請問可否指教一下小弟?
hohotho 發表於 2015-6-27 10:22 PM

USB下面不就是電池座

不過三個月不應該扯乾電池,你可以試下換電同clear CMOS ,都唔得就要返廠   

電池打直咗擺

回覆 3# TH30
原來打直左擺!
請問係咪一般CR2032 電就可以? 去日本城等店鋪買就有?

我都好奇新機點解咁快有電池問題, 但搵過網上資料, 嘗試照方法調整時間後, 仍然有問題
所以嘗試由電池入手..

請問clear CMOS 即係暫時斷電+拔左電, 幾分鐘後再插番粒電?
因為無其他電腦代替用, 所以盡量都不想拎番去底版個保養商整

回覆 5# hohotho

CR2032 日本城有,但雜牌
你可以先拆粒出來,用它錶它下幾多V先,夠就不用換~

clear CMOS,搵埋比你,請看底板說明書P.26

我不認為對RTC準時與否有直接關係,不過做埋試下啦