電腦又藍屏.....

部機都唔知咩事......又開始藍屏...

0x00000124        00000000`00000000        fffffa80`0960b028        00000000`ba000000        00000000`52000402        ntoskrnl.ex

部機都唔知咩事......又開始藍屏...

0x00000124        00000000`00000000        fffffa80`0960b028        00000000`ba000000         ...
卡洛斯牛頓 發表於 2015-6-28 16:45

個咩程式嚟咖?!
Ntoxxxxx.exe

via HKEPC Reader for Android

試下重裝, 排除左中毒死OS後, 仲有事可能硬件死

Ntoskrnl.exe 錯誤原因

Ntoskrnl.exe 問題可歸因於 損壞或遺失的檔案,與 Ntoskrnl.exe 有關的無效的登錄項目,或病毒/惡意程式碼感染。

更具體地說,這些 ntoskrnl.exe 錯誤是由於:

與 ntoskrnl.exe / Microsoft Monthly Security Update 相關的損壞的 Windows 登錄機碼。
    已經損壞了 ntoskrnl.exe 檔案或相關 Microsoft Monthly Security Update 程式檔案的病毒或惡意程式碼。
    另一個程式惡意地或錯誤地刪除了 ntoskrnl.exe 相關檔案。
    另一個程式與 Microsoft Monthly Security Update 及其共享的參考檔案相衝突。
    Microsoft Monthly Security Update 軟體的損壞下載或不完整安裝。
http://www.solvusoft.com/zh-tw/f ... pdate/ntoskrnl-exe/

睇下幫唔幫到你

http://kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN3740
呢個係解決辦法
SAFE MODE DEL ESET OR Al Suite (ASUS) or APP Center (Gigabyte)
ESET 升去pre-release version 1462
先再裝返AI SUITE OR APP CENTER

Ntoskrnl.exe 錯誤原因

Ntoskrnl.exe 問題可歸因於 損壞或遺失的檔案,與 Ntoskrnl.exe 有關的無效的登錄 ...
wass 發表於 2015-6-28 19:34

THX~師兄~

呢個係解決辦法
SAFE MODE DEL ESET OR Al Suite (ASUS) or APP Center (Gigabyte)
ESET 升去pre-release  ...
苦少 發表於 2015-6-28 21:24

唔該曬~而家試試

回覆 1# 卡洛斯牛頓
又係個部機啊? 由上年到依家 壞左好q多次囉喎! 換過部罷啦, 呢度無人識得整你d bluescreen

難到上面師兄會知你有無用ESET? 根本亂估的.

回覆  卡洛斯牛頓
又係個部機啊? 由上年到依家 壞左好q多次囉喎! 換過部罷啦, 呢度無人識得整你d bluescre ...
q_p 發表於 2015-6-28 22:37

係阿...都係細老戈部機...之前整好左幾個月囉....

近二日又出現問題,但今次藍屏畫面,每次都顯示一樣,唔同之前.應該軟件定方面問題...

我下載左個DllSuite  修護軟件.....用完暫時冇事

回覆 9# 卡洛斯牛頓
呢個0x124係硬件問題來的.