電腦無法開機

電腦Config如下:
CPU: i7 5820K
MB: Asus X99 Tuf
Ram: Corsair LPX DDR4 16GB Kit (4x4GB) 2666Mhz
PSU:CM V1000
SSD:M6S x2 (Raid 0)
Display:Galax GTX970 EXOC
Case:Midi R2

尋日電腦正常使用情況下關機後無法再開機,本身已經有十幾日冇熄過電腦
之後已經檢查各種線路並冇異常,係底板用鑼絲批直接開機都冇反應但係底板有著到燈代表有電到
用TUF個功能CONNECT電話個APPS見到MB認到CPU,RAM等等資料,但係用APPS個開機冇反應
尋日隱約聽到V1000有少少"達達"聲,未知係咪呢個原因

請問各位師兄有咩方法可以解決?

電腦Config如下:
CPU: i7 5820K
MB: Asus X99 Tuf
Ram: Corsair LPX DDR4 16GB Kit (4x4GB) 2666Mhz
PSU:CM ...
m1ming 發表於 2015-6-29 09:09

ching,你的pc過左保養?

拎火牛去check

ching,你的pc過左保養?
boot 發表於 2015-7-1 16:27

未過保

PSU風扇有冇轉? CPU同機箱風扇會唔會轉一轉先停? 定係原全唔轉?

有冇OC?

PSU風扇有冇轉? CPU同機箱風扇會唔會轉一轉先停? 定係原全唔轉?

有冇OC?
qwb4 發表於 2015-7-2 10:35

PSU風扇有冇轉? 冇,不過有電到
CPU同機箱風扇會唔會轉一轉先停? 定係原全唔轉?  完全唔郁
有冇OC?有OC

而家情況係插實有電到,但係條powercord重新插有電流聲時按開機開到
如果插實左有電到先開機就開唔到,按開機冇反應
即係而家每次開機要抆左條powercord再重插,重插時按開機先開到
而火牛有少少'撻撻'聲,我初步估計係火牛問題

因為已換過powercord同插頭位置情況相同,只可以重插POWERCORD有電流聲個下先開到

PSU風扇有冇轉? 冇,不過有電到
CPU同機箱風扇會唔會轉一轉先停? 定係原全唔轉?  完全唔郁
有冇OC? ...
m1ming 發表於 2015-7-2 10:47

最主要係開機個下開唔到,如果開左機用緊就冇問題(燒機都好穩定),而且入左window按重新開機都正常
但係只要一熄左部電腦再由零開機就冇反應,唔知係隻牛咩問題