求救入吾到windows

係系統設定開機個到入面既進階選項,改左處理器數目最大係8同最大記憶體,最大都係8gb,冇take PCI 鎖定個啲重新開機之後就有個唔開心樣話你的電腦發生問題必須重新啟動不斷都係呢個畫面。
有冇辦法改返未較過個陣時咁

我電腦個Config
CPU: i7 4790
MB: Asus h97 pro gamer
Ram: kingston 8gb 1600 x1
HDD:WD 1T
SSD:sp v60
Display:geforce gtx 960 2gb

係系統設定開機個到入面既進階選項,改左處理器數目最大係8同最大記憶體,最大都係8gb,冇take PCI 鎖定個啲 ...
eddex2006 發表於 2015-7-2 04:54

拔電源插蘇再拔底板電池一分鐘後插回

講過幾多次校呢個係冇用

你指win7 msconfig 改左 max memory / CPU ?

我上次要係safe mode, command prompt
bcdedit /export 個file, copy 呢個file 去virtual win7 (virtual box)  ~ install 一個新的
用bcdedit import 入去 virtual win7
係virtual win7用bcdedit check番, bcdedit應會見到 max memory /cpu 個行
好似要成行delete 左佢
再bcdedit /export 出來,
import 番去原本pc

攪左兩個鐘

拔電源插蘇再拔底板電池一分鐘後插回
blackkh 發表於 2015-7-2 06:42

吾該ching 我岩岩試左都係吾得,blos個到有冇得改返開機個啲?

你指win7 msconfig 改左 max memory / CPU ?

我上次要係safe mode, command prompt
bcdedit /export 個fil ...
victor59hk 發表於 2015-7-2 10:17

我係win8.1 safe mode 都入吾到
凈係入到windows自己個個疑難排解

講過幾多次校呢個係冇用
yjfoeg 發表於 2015-7-2 10:15

小弟真係吾知

我係win8.1 safe mode 都入吾到
凈係入到windows自己個個疑難排解
eddex2006 發表於 2015-7-2 11:28

疑難排解 好似都有command prompt,
如你吾熟bcdedit command, 不如找人backup data
重裝算數了

疑難排解 好似都有command prompt,
如你吾熟bcdedit command, 不如找人backup data
重裝算數了 ...
victor59hk 發表於 2015-7-2 11:59

其實可吾可以係cmd到改返個cpu同ram做原本咁樣?
因為我入吾到safe mode,用吾到virtual去咁樣整

回覆 9# eddex2006

你試下, 直接行 bcdedit, 行到就可以試下 改