打機會斷電重新開機,試過幾個方法都搵唔到原因...!!(已解決)

問題電腦 : i5 2500, Asus P8H61M-PRO, DDR3 1333 4Gx2, Gigabyte GTX570OC, GTR F650 650w
我一般上網用唔會有問題,就係一開game玩一陣(不定時,通常3-5分鐘左右),就會斷電黑畫面自動重新開機(不是彈game回window).
已經試過以下方法:
1. 重裝window,和update
2. update顯卡drive
3. 放張GTX570去另一電腦(750w)開game玩(正常冇事)
4. 放張GTX980去問題電腦開game玩(正常冇事)
5. 開MIS Afterburner睇住cpu&gpu溫度(低於60度)

請問問題係邊度呢?底板撞顯卡?火牛唔夠電?請各位高手師兄求救!!感恩!!

update : 換了另一電腦火牛(750w)到問題電腦便解決問題.是GTR火牛不夠電.所以大家買電腦一定買個好一點同夠W既火牛!!謝謝各位師兄~!!

好似係火牛不穩定

問題電腦 : i5 2500, Asus P8H61M-PRO, DDR3 1333 4Gx2, Gigabyte GTX570OC, GTR F650 650w
我一般上網用唔 ...
nkc1989hkjc 發表於 2015-7-14 07:36

暫定係CPU 過熱計, 閣下試下打開機箱, 用把大風扇吹住佢,睇睇有無改善.

如再無關機或關機時間長左,即CPU 過熱.

Cpu 過熱最多降頻,好少即時斷電,
之前都試過樓主既情況,換左火牛就無事.....

當年我用430w 牛推gtx470

Cpu 過熱最多降頻,好少即時斷電,
之前都試過樓主既情況,換左火牛就無事.....

當年我用430w 牛推gtx470  ...
癲羊 發表於 2015-7-14 11:11

換完又一樣問題呢!?

係咪試左D唔洗製造垃圾0既方法先呢!?

回覆 1# nkc1989hkjc

牛問題多

師兄, 換隻牛試試~! 因GTR始終都係比其他品牌低幾級, 出現唔穩定情況都有可能

我都覺得有可能係牛既問題,但最怕係換完後又一樣就pk啦!

暫定係CPU 過熱計, 閣下試下打開機箱, 用把大風扇吹住佢,睇睇有無改善.

如再無關機或關機時間長左,即CPU ...
6seven 發表於 2015-7-14 10:52

謝過師兄!我試一試先,不過之前用app mon住cpu溫度都係唔太高已經重開...
cpu溫度幾高左右先會reboot呢?

換完又一樣問題呢!?

係咪試左D唔洗製造垃圾0既方法先呢!?
6seven 發表於 2015-7-14 11:18

可以問朋友借火牛, 或者借張唔好咁食電既卡再試,
CPU 我試過唔記得插cpu fan 條電線, 直上100'c 都未reboot

sorry 睇漏野, gtx980 無事但gtx570 oc,
nvidia spec 寫570 要 550watt psu, 980 就只係500w,
另外570仲要oc, 有時就係果50watt 搞到隻牛頂唔住