點拎返舊電腦資料出尼....?直接拆HARD DISK, 再駁另一部PC?

屋企舊電腦壞左好耐,最近要拎返入埋既資料出尼。屋企有另一部電腦,咁我係咪可以直接拆舊電腦HARD DISK出尼,再駁另一部電腦?
舊HARD DISK入面應該都有WINDOWS, 咁會唔會同另一部腦既HARD DISK撞?

唔好意思,我電腦真係唔熟.....

回覆 1# lcc6088

開機時先入 BIOS 指定 boot 機碟.

如果唔識入BIOS SET
平就買套IDE/SATA轉USB連火牛
貴就買隻HDD DOCKING
入左WINDOWS之後再插當USB HDD用

有D舊電腦(10年以上果D)可能用緊IDE接口,同現有主板未必兼容。你可以拆出黎望下,如果兩者唔兼容就要買個 IDE-to-SATA 轉接插頭。

如果唔識入BIOS SET
平就買套IDE/SATA轉USB連火牛
貴就買隻HDD DOCKING
入左WINDOWS之後再插當USB HDD用 ...
us54gzl 發表於 2015-7-15 14:29

唔識BIOS SET.....但又唔想買野......

有D舊電腦(10年以上果D)可能用緊IDE接口,同現有主板未必兼容。你可以拆出黎望下,如果兩者唔兼容就要買 ...
leave 發表於 2015-7-15 14:35

係喎... 我未拆尼睇.... 應該兼容呱... 今晚睇下先~

唔識BIOS SET.....但又唔想買野......
lcc6088 發表於 2015-7-15 14:43

係BIOS set開機次序好簡單,網上都好多教學:http://www.howtogeek.com/129815/ ... our-computers-bios/

其實加多隻硬碟都未必會影響開機次序,如果你見加左硬碟都可以正常開機,就唔洗入BIOS。

回覆 5# lcc6088

唔識就好似 leave 咁講插左落機試下BOOT唔BOOT到入WINDOWS先
如果BOOT唔到, 除左SET BIOS或買ADAPTER當USB HDD用之外真係冇乜方法

其實仲有BOOT左入WINDOWS之後先插HDD呢個方法, 但一黎你塊板可能唔SUPPORT HOT SWAP或BIOS未開HOT SWAP, 二黎你唔係咁熟怕會出事

係BIOS set開機次序好簡單,網上都好多教學:

其實加多隻硬碟都未必會影響開機次序,如果你見加左硬碟都 ...
leave 發表於 2015-7-15 14:47

明白哂 先試左就咁插住開機先,唔得先BIOS set~

回覆  lcc6088

唔識就好似 leave 咁講插左落機試下BOOT唔BOOT到入WINDOWS先
如果BOOT唔到, 除左SET BIOS ...
us54gzl 發表於 2015-7-15 15:12

收到~ 唔該哂 試左簡單方法先~