廠機換硬件eg.硬碟,是否同原廠買?

聽人講,廠機d 硬碟好似加左料,入邊預裝左d野,自己另外買隻吾知得吾得?

原廠好少會單賣零件。如果你想自己換硬件既,買番同樣規格就可以了。例如原廠主機板係M-ATX規格,你就買番M-ATX主機板(仲要留意CPU Socket、RAM插槽等等)。

想換硬碟的話,自己係出面買都得,不過要自行裝番Windows。

聽人講,廠機d 硬碟好似加左料,入邊預裝左d野,自己另外買隻吾知得吾得?
bongbong3481 發表於 2015-7-17 07:49

一般廠機的話, 預裝的不外乎是廠機牌子的系統還原, driver update 的 program.
呢D全部都係正經的software, 應該保留的.

然後可能會預裝呢如ms office 試用版, 防毒試用版. 如果唔中意, 自己uninstall 就可以了.

而且就算多左呢D 預裝的software, 都唔擔心影響部機會變慢. 會變慢一定係用家的使用習慣不良好所致.
想快的話, 實際D 買廠機時買SSD 的harddisk 就好夠了.

一般的使用廠機, 我的個人習慣係, 保養期內都唔洗點換零件.
(你買部電腦, 唔夠一年就要換野, 其實就代表你當初根本就買錯機)
頂多唔夠用就自己入面加個harddisk, 所以要留意就如2樓所講, 你部機(底版, 機箱等等)有無預留空位比你裝harddisk.

標題

回覆 3# yuet_wah

其實我想買二手廠機,怕硬碟細或者太慢,可能要換。

回覆  yuet_wah

其實我想買二手廠機,怕硬碟細或者太慢,可能要換。
bongbong3481 發表於 2015-7-17 12:19

咁你可以買的時候立即做系統還原, 咁就唔怕有咩間碟software, 中左毒之類.
慢就一定比SSD 慢的, 如果要快就買個SSD, 然後CLONE 個廠機資料入去.
但如果普通用, 正路新的還原左的windows 都唔會點慢.

細就真係要自己加harddisk 了, 如之前講左果D咁.

留意買harddisk 要睇牌子, 大細, 仲要睇佢易唔易壞. 唔好一味貪平. 有D 唔同顏色labal 唔好買錯.
可以去硬碟區睇睇, 最近好似又有harddisk 的返修報告post 了.

標題

回覆 5# yuet_wah

我想問,如果換新硬碟吾clone 原廠機硬碟資料過去,系新硬碟自行裝新os,   會不會開吾到機?   或者底板detect到換左野?

回覆  yuet_wah

我想問,如果換新硬碟吾clone 原廠機硬碟資料過去,系新硬碟自行裝新os,   會不會開吾到 ...
bongbong3481 發表於 2015-7-17 18:20

自己裝OS點會開唔到機
所有新電腦都要自己裝OS吧

標題

回覆 7# leave

我聽聞有d廠機比人開過機箱,有機會次次開機都會有警報響,我諗如果換左硬碟會不會有煩似問題

我聽聞有d廠機比人開過機箱,有機會次次開機都會有警報響,我諗如果換左硬碟會不會有煩似問題
bongbong3481 發表於 2015-7-17 19:09

有D主板會檢查"Chassis Intrusion",睇下你機箱有無關上,如果無關上就會響,唔會因爲你換左硬碟而響。