非常奇怪藍屏.....

話說細老部機...成日藍屏....但偏偏我人唔係到先藍屏... 都測試過好多野冇事,硬件都試過...

差在粒u同底版冇換黎試....

之後我同細老部機 交換用.....方便我知咩事,

我用左佢部機成個星期都冇事...但佢用我部機會藍屏同死機!!!!

換左拖版...但都有黎d事發生...因咩事呢...

更新BIOS DRIVE
fengke117 發表於 2015-7-25 09:56

問題係...我係自己房用就冇事囉...二部機係我房就冇事!!

試下檢查所有訊號線
保持火牛電源線新淨,如果太舊就換
有無其他USB裝備係佢有,你無?

只安裝CPU,RAM,HDD,鍵盤滑鼠等必要裝置
其他設備,如打印機等等一律不使用

兩部如是,在設備盡量相同情況之下再作比較或測試

如果你只係插鍵盤滑鼠(佔2個USB位),但你細佬有其他設備佔更多USB位,外置設備吾一樣,交換用都無意思

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

試下檢查所有訊號線
保持火牛電源線新淨,如果太舊就換
有無其他USB裝備係佢有,你無?

只安裝CPU,RAM,H ...
thomasowen 發表於 2015-7-25 10:11

冇喎...二部機一樣...只差在個耳機

回覆 5# 卡洛斯牛頓

請個師父返黎睇下風水

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

回覆  卡洛斯牛頓

請個師父返黎睇下風水

thomasowen 發表於 2015-7-25 11:02

睇完真心笑左