救命啊 電腦MON狂閃啊!

買左半年都沒... 有沒師兄可以幫幫手話我知咩事啊....
關一陣機 , 開返又沒事.... 會唔會張顯卡有問題?
又唔打機 , 平時都係上網睇劇睇綜FB YOUTUBE .... 都
唔知點解會咁架...
萬分感激!!!!

電腦配置
i5 4460
ASRock B85M Pro4
GeForce GTX750 Ti
電腦閃MON情況
https://www.youtube.com/watch?v=JRX_el1DTR8
電腦配置

點閃法?閃一下等幾秒會著返?
係咪次次開既時間一樣?例如隔5秒OR5分鐘就一定閃一次
閃完有冇其他警告?有冇程式關左?

小心d
可能係貞子爬你個mon

如果有工具既話可以試下屏幕既輸入電壓
電腦內就睇下hz正唔正常

點閃法?閃一下等幾秒會著返?
係咪次次開既時間一樣?例如隔5秒OR5分鐘就一定閃一次
閃完有冇其他警告?有冇程 ...
米奇王子 發表於 2015-7-26 23:12

電腦閃MON情況
https://www.youtube.com/watch?v=JRX_el1DTR8

小心d
可能係貞子爬你個mon

如果有工具既話可以試下屏幕既輸入電壓
電腦內就睇下hz正唔正常 ...
gakko 發表於 2015-7-26 23:23

沒工具喎... 係邊度睇到HZ? 咁幾多為正常? 幾多為唔正常?  50HZ?

電腦閃MON情況
wai911 發表於 2015-7-26 23:30

似MON線有問題

似係MON 線接觸不良. 插實D 或換一條試下

見到PCB 有Hdmi output, set 返,玩左成晚一d問題都沒... 我覺得係張Display有問題。display卡張單不見了。個盒話有三年保養... 唉太大意了。

見到PCB 有Hdmi output, set 返,玩左成晚一d問題都沒... 我覺得係張Display有問題。display卡張單不見了。 ...
wai911 發表於 2015-7-27 09:35
既然用內顯冇事,即係塊顯卡出事嘅機會最大
有保就拎去保~
btw 果塊叫Mother Board/ Main Board,PCB係Printed Circuit Board咁解