重裝windows Vista 不成功

朋友公司結束業務,員工可以取走個人用的套裝電腦,友人無用送我,小弟接收後重裝window 不成功,請各位師兄敎教小弟,小弟是電腦初哥一名。

1)        開機後按照指示插入 HP restore plus 光碟,經一輪loading windows files 後。

2)        到進入格式化硬碟時,停留在10%很長時間

3)        然後出發生不明錯誤信息, 要重新啟動。

4)        再啟動後出此版面。

5)        關機再啟動出此版面。 再關機再啟動都是一樣

Maybe this work  :
Goto Bios ,find a option that can change from ACHI TO IDE

回覆 2# a1111777

謝謝師兄回覆,今晚回家試試。

回覆 2# a1111777

師兄,昨晚嘗試到Bios 但揾極都揾唔到設定ACHI to IDE, 小弟對BIOS執行真係唔熟,能否告知應係邊度揾到呢個設定? 謝謝幫忙!

舊電腦...可能HDD 本身有問題

無記錯應該在Integrated Peripherals > 選擇SATA Operation Mode > 選擇 IDE
不過有可能你個HDD有事

SATA Mode Selection
ACHI
IDE
Enabled

你有冇睇清楚隻HP 碟內有冇 XP 這系统? 第一張相顯示係 Vista/Win 7作業系统操作,何來XP ?

回覆 7# superman911

回覆 6# P2088214

唔好意思,最近幾晚都夜歸,無上來,師兄是否指這個設定,如是,佢本身己是設定IDE detection咁睇泥唔關此設定,可能真係hdd有事,等我明天放假試下換隻hdd落去試,但未換過唔知掂唔掂。

RE: 重裝windows Vista 不成功

你有冇睇清楚隻HP 碟內有冇 XP 這系统? 第一張相顯示係 Vista/Win 7作業系统操作,何來XP ? ...
powerwhy222 發表於 2015-8-6 04:47

唔該師兄,真係Vista,(己改返標題) 己係第3張相的版面選返Window Vista 試過都係唔得,可能真係關hdd事,會試下換hdd再試。