電腦奇慢(已解決)

是甘的 屋企部電腦以前用都還可以 但呢一年越用越慢......
基本上做任何動作都會lag(eg開新分頁 打字 開software 轉輸入法 scroll網頁) 短則10秒 長則幾分鐘。。。系鼠標變成圓形系度loadloadload
跟住主機就會發出一下輕微既咔聲 然後就會有翻反應......之前問fd子 話系HDD有問題 唔知系咪呢?定系關配置太低事?
同埋有時候想話輕鬆下打下機 雖然用獨顯好廢 但LOL較低設置都應該行到。。但次次都系會中途卡死左 跟住headphone發出 連續”咔“既聲音(吾係 咔咔咔咔咔咔甘 系咔啊啊啊啊啊啊甘樣既連續) 但距又唔會藍mon死機。。。。純粹系卡住 等十年都唔會動 d卡聲都系。。。所以只好重新開機 最後逼到我吾敢打機
再一日 我貪得意嘗試去跑下我部機既分數啦 點知其他項目跑得好順 唯獨是一去到“顯示"個度就會卡死 我又重新開機啦唯有。。。
後來有一日更新左內顯driver 我見距個windows experience index話可以refresh跟住我一禁。。。又死左 等極都沒反應
平時我做下文書工作都系卡到一個點。。。打字打耐左就唔會卡 但scroll/切換app都系會lag 到後來我已經吾敢裝太多app 除左browser avirus同bt(睇戲都會卡畫面 有聲但畫面去唔到)我乜都沒裝。。。令我瞬間懷疑當初買i5既動機 宜家效能連pentium都比吾上 之前懷疑過ram唔夠但其實就算得4GB都好多free ram...平時最多用到2GB
假如有ching甘有耐心睇曬段野 可唔可以指點下迷津 我真係受夠了   

宜家我連上epc都變左純文字(我睇唔到emoji orz)......

backup→換左隻HDD→重裝windows

Thz Ching 只hdd 真系壽終正寢了?

Harddisk 個 smart re-allocation count 已 warning
你個 friend 無老點你

你 symptom 同實際數據都顯示你的 HDD 要死了

宜家我連上epc都變左純文字(我睇唔到emoji orz)......
ddbsoso 發表於 2015-8-5 12:11

呢個係因為網站有問題
呢度成日死 css

晤怪得。。
好啦唔該曬Ching 今日就去衝只WD
順帶一問 裝32 or 64 邊個會好d...定上win10好 假如裝64bit我就買多條ram

大勢都係用 64bit OS 吧

Win10問題多多, Win7好D

咁我都係上win7 穩穩陣鎮
thz c hing