請見#10..見不到分割內我的文件夾內資料

最新情況,請見#10

-------------------------
剛剛朋友組左新機

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... page%3D1&page=2

但無買list內的1tb 硬碟,因為佢認為d舊硬碟夠用

如果者比鋪砌好部機,拎返黎,佢用ssd裝左win7,

之後插隻舊wd 500gb上去,

因為呢隻wd 500gb係舊機時以雙系統運作,wd 500gb 分左兩個分割,其一為系統碟及日常用,其二為資料儲存,話左係用雙系統,佢仲有第二隻1tb,都系做左系統硬碟

因新機裝上左隻wd 500gb最初係bios認到hdd,但win7見唔到,佢攪左一輪,終於見到,但當佢入去曾經裝過os的drive時,發現讀取唔到使用者內裡面我的文件夾內資料,打開左裡面係空白一片,亦試過用搜尋都搵唔到個d file,因為有d好重要文件一定要拎返,但在非我的文件夾內資料又拎得返,

所以上黎問下,各位師兄唔知點處理?

回覆 1# chi333

我通常是用裸族盒插入hdd在第2部腦來讀取的,裸族盒大約百多元一個

回覆  chi333

我通常是用裸族盒插入hdd在第2部腦來讀取的,裸族盒大約百多元一個 ...
blackkh 發表於 2015-8-14 10:28

佢話試過外置盒,個情況都係咁

因爲舊系統鎖住左舊檔案,一係你入番舊系統(即WD 500GB入面個系統)複製番D檔案出黎,一係你係新系統(SSD)取得相關資料夾既完全控制權,咁就可以睇得到入面既檔案:
https://technet.microsoft.com/zh ... pperror=-2147217396

因爲舊系統鎖住左舊檔案,一係你入番舊系統(即WD 500GB入面個系統)複製番D檔案出黎,一係你係新系統(SSD ...
leave 發表於 2015-8-14 10:39

thx,師兄
剛剛佢試左係唔得

佢都試過只插wd 500gb,但load唔係入windows,停係開機畫面

如果用dos,會唔會入得到同可以copy去d開到即資料來裡面?但係我唔試dos,或者用linux live 碟行os,會唔會可以跳過windows個保護設定,直入我的文件夾內讀取文件?

回覆 5# chi333

值得一試。

為何os的drive,有重要文件? upgrade 前重要文件要做backup.

有嗰叫win7 PE,用法係整落隻USB手指(内附簡約win 7功能),
開机boot入隻win 7PE,再钩回文件去
您需要的位置。
嘗試下用吾用得着。

為何os的drive,有重要文件? upgrade 前重要文件要做backup.
test012345678 發表於 2015-8-14 21:53

因為本身一路用緊,突然有一日開唔著.......所以未BACKUP唔到

新情況

機主係 原來個c,再分割左一次裝左雙系統,兩個os都系xp,佢話用返xp光碟做到雙系統...

現時用usb外置盒、ubuntu光碟,都見唔到其中一個分割,只見到一個,但d資料應該放在系另一個見唔到的xp分割內我的文件夾內

估計隱藏左

現時用ubuntu見到舊硬碟的系統分割、c分割、d分割,但c內只見其中一個xp資料,d分割內見唔到有Documents and Settings資料夾

請問點樣可以睇到隱藏左的drive