經過咁多次藍屏.....終於搵到原因...

話說細老部機...成日不定時藍屏...有時又好嚴重...

但我偏偏人又唔在場....所以同佢直接交換電腦用..

交換之後直接重裝WIN7....玩左成個星期冇事...連續唔熄機,聽歌 掛ONLINE GAME

到大既二星期左右,又開始藍屏,      大既一日 一次到二次.....

之後上網搵到國內D貼,睇到有類似事件,同我一樣,硬件試過曬,差在底版同CPU未換黎試,

發現左好大機會軟件都有問題~  

我睇番事件檢測器同 藍屏D記錄相約時間或同一樣時間, 都出現以下錯誤~  請問咩事呢?

電腦裝大陸軟件多? 同有沒有裝優化程式?

回覆  kiwa
mpegdecoder 發表於 2015-8-16 08:32

師兄完全英文睇唔明...即係Microsoft下載左  FIX IT...但都知係上網叫你問..

install Service Pack 1 for Windows 7 .
ahwah133 發表於 2015-8-16 14:55

師兄即係點阿....岩岩安裝左佢件軟件...點知一陣又藍屏..

師兄即係點阿....岩岩安裝左佢件軟件...點知一陣又藍屏..
卡洛斯牛頓 發表於 2015-8-16 15:51

即係應該唔關尼樣野事

即係應該唔關尼樣野事
billylwc 發表於 2015-8-16 16:09

其實佢個FIX IT 係修正D咩...

我都唔知係咩軟件撞...