電腦開唔到機

hi all
是咁的
小弟呢排第一次砌機
砌完之後唔知點解開唔到機,起初以為係火牛壞咗(火牛風扇無轉,但燈有著)
點知換咗第二隻火牛之後都係咁(風扇無轉)
點噤開機制都無反應
RAM無壞
底板,CPU無壞
顯卡無壞
電線都無壞
第二隻牛新買

請問呢個會係咩問題?
有冇得搞?

底板:ONDA G41L
CPU:Intel CELERON E3400
RAM:KINGSTON 4GB DDR3 1333MHZ
顯卡:Sapphire HD4830
HDD : WD Blue 320GB 7200RPM
第一隻火牛:牛魔王GPV400
第二隻火牛:勁量牛 Maxtron 470R-12

建設拆哂出來  >  祼跑  > 起到機才一件件上機

回覆 1# losiukit1

你哩堆料冚扮爛都有番咁上下年紀, 新砌
大陸板唔熟, 塊板本身有冇燈?
既然你話所有野冇壞, 咁可能就係power制本身壞, 可以用reset制試
又或者你插錯針腳, check下manual

建設拆哂出來  >  祼跑  > 起到機才一件件上機
atwy 發表於 2015-8-21 13:45

好似係底板問題
換過第二塊就開到機
不過認唔到我隻USB 3.0嘅手指

via HKEPC Reader for Android

回覆  losiukit1

你哩堆料冚扮爛都有番咁上下年紀, 新砌
大陸板唔熟, 塊板本身有冇燈?
既然你話所有野 ...
nick4776 發表於 2015-8-21 13:51

全部都係係EPC同埋肥花買返黎,HDD係部舊舊機到拆落嚟
除咗第二隻火牛係全新之外基本上其他嘢都係二手

回覆 4# losiukit1

手指插舊底板可能要入Bios認一次,save左先至boot到

手指插舊底板可能要入Bios認一次,save左先至boot到
亞貴 發表於 2015-8-21 16:01

點樣先可以令佢認一次?
我入到去bios到睇
佢淨係認到我隻HDD
DVD機都認到,就係認唔到我隻手指

回覆 7# losiukit1

我又唔識點講,只係試過咁,希望其他人答到你
仲有你USB 係咪已經  BOOTABLE 嫁

我又唔識點講,只係試過咁,希望其他人答到你
仲有你USB 係咪已經  BOOTABLE 嫁 ...
亞貴 發表於 2015-8-21 17:53

已經係另一部電腦用Windows USB download tool整過