無法開機.不斷重啟

部機無法開機
話說本來日日都用開,突然間今日返到黎開唔到機,初初係有開機聲有fan但無畫面
之後清左個cmos就開得返正常用...但一熜機之後就又開唔返,
fan會緊但無畫面,等一陣又自己重開,不斷loop
但奇就奇在之後每次清左cmos就又開得返,但都係一熜機之後開唔返,次次都係清完cmos就開得返
試過轉用內顯,行單ram都試過  都係一樣....有冇師兄知道咩解救??
十萬個唔該
用緊i7-3770k + msi gd65

依家每次熄完機都要清cmos先開到機
是否塊板夠期了?
因無其他底板可以試

重插所有RAM 同display 睇下
我兩部機都試過你嘅情況,不過我就無clear 過BIOS
好番之後隔幾個月又會嚟一次,又要再插過
我有少少懷疑係隻牛或者display 有事,因為呢兩樣野都係由舊機搬去新機
但重插完正常番我懶得換 (順便清下塵)

曾經試過最後發現係火牛
(無試過clear BIOS)

重插所有RAM 同display 睇下
我兩部機都試過你嘅情況,不過我就無clear 過BIOS
好番之後隔幾個月又會嚟一次 ...
Once 發表於 27-8-2015 08:01 AM

真係奇怪  我之前都同你一樣 每幾個月都係咁一次   但都係clear bios就無事
係唯獨今次就真係出事,  已經轉左行內顥,亦都試過拆ram出黎擦擦佢,行單ram,轉ram槽都一樣係咁..
我都唔知到底係底板定火牛有問題, 但我全部都無後備可以試      買又唔知買邊隻好

曾經試過最後發現係火牛
PeopleXD 發表於 27-8-2015 10:18 AM

既然係咁我就唯有一陣買隻火牛...    請問有冇好介紹?  3770k  + 7878xt      550w左右應該ok

真係奇怪  我之前都同你一樣 每幾個月都係咁一次   但都係clear bios就無事
係唯獨今次就真係出事,  ...
pang1987 發表於 2015-8-27 10:18

火牛火數預鬆啲有你著數,第日加硬件唔洗換過。

火牛火數預鬆啲有你著數,第日加硬件唔洗換過。
harryytm 發表於 2015-8-27 12:56

認同,火牛呢家野其實好睇你打機定唔打機
因為依家最食電就係張display,依家d新卡十張九張都要6pin*2,2百w起跳
如果550w的話以現時既卡黎講仲夠用,
但為未來著想的話買大少少無壞,話哂代理都保5年,隻牛牛隨時跟你幾年啦

曾經試過最後發現係火牛
PeopleXD 發表於 27-8-2015 10:18 AM

最新消息  已買左新火牛  問題仍然未解決
依然係每次要清左cmos先開得著,否則一開機著燈一秒又熄返跟住又自動著熄著熄不停loop
咁是否應該係塊板問題?  因依家z77已絕種,想買都難 拎去代理整又有排等

其實我有D擔心會唔會係CPU有問題?

Is it your motherboard battery dead? Everytime shut down PC it cannot save your Bios info so next time boot up failed.