求救!奇怪故障T_T

無端端入windows 完全停左,用左兩年都冇試過
連續幾次後,機都開唔到, 有通電
asrock 970 extreme4 MB, Dr. debug error code = 00
試過續part (ram, HDD) 拆然後開,都係00

求高人指點, 非常感激!

無端端入windows 完全停左,用左兩年都冇試過
連續幾次後,機都開唔到, 有通電
asrock 970 extreme4 MB, Dr ...
patrickyeung 發表於 2015-8-30 16:23

用第2隻牛試

用第2隻牛試
blackkh 發表於 2015-8-31 11:15

thanks blackkh!
其實個CODE 00 有咩可能性?想問下有冇其他方法都可以試到?因為我得一SET野 :(
感激!!

thanks blackkh!
其實個CODE 00 有咩可能性?想問下有冇其他方法都可以試到?因為我得一SET野 :(
感激!! ...
patrickyeung 發表於 2015-8-31 14:35

檢測卡跑00,CO,CF,FF或D1:
     原因:CPU插槽髒。針腳壞,接觸不好。CPU,內存超頻了。CPU供電不良。某芯片發熱,硬件某部分資源不正常,在CMOS裡把其關閉或更換該集成資源的芯片。
你睇下幫不幫到你

檢測卡跑00,CO,CF,FF或D1:
     原因:CPU插槽髒。針腳壞,接觸不好。CPU,內存超頻了。CPU供電 ...
P2088214 發表於 2015-8-31 16:51

多謝你,
我睇Asrock manual 話00代表not used, 但我唔知咩叫 not used ..... :(

Reference: http://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Extreme4/?cat=Manual

回覆 5# patrickyeung

底版只係有通電但無野運作 (好似
新手裝機果時插小左CPU供電 出現過
師兄睇下係唔係底版供電比cpu 果個電源鬆

Thanks for your reply!!!!!!
其實係用左好耐
前幾日突然咁樣
已經拆晒再裝
都冇分別
:(

回覆  patrickyeung

底版只係有通電但無野運作 (好似
新手裝機果時插小左CPU供電 出現過
師兄睇 ...
nu12 發表於 2015-9-1 20:21

回覆 5# patrickyeung

00只係代表POST開始,即係冇任何嘢做,所以not used。

多數係電源或主板供電有事,連POST都行唔到,一開即停。

多謝你,
我睇Asrock manual 話00代表not used, 但我唔知咩叫 not used ..... :(

Reference:  ...
patrickyeung 發表於 2015-9-1 16:43
NOT USED即係話佢根本冇用00
底板冇用00但出左00就只有一個原因,就係連檢查有咩問題都檢查唔到,即係POST都fail
底板同火牛是但一樣完全陣亡