電腦不斷重啟!!(己解決)

前幾日都冇呢個問題!!
之後幾日冇用過電腦,塵冇咩,因為有清過塵!!
板檢查過冇咩異樣,冇爆電容
如片段 (其實本身之前一開到機我按第一次重新整理既時間我以經LOAD好哂D野)
不過今日開機後LOAD好哂D野後一開瀏覽器時LOAD左好耐(如片段)
之前一按瀏覽器,10秒內LOAD好哂。
之後就重啟,不過就算我咩都唔做佢都會重啟!!檢查過CPU得5X度,之前都係5X,所以正常
總之每次入到桌面1-2分鐘內一定會重啟,究竟咩事??
(片段有D長)
https://www.youtube.com/watch?v=oqszymX_Djw&feature=youtu.be

好難估喎,又無藍畫面,hard reset
你塊板有無裝speaker?用HDTune check check harddisk有無warning!

好難估喎,又無藍畫面,hard reset
你塊板有無裝speaker?用HDTune check check harddisk有無warning ...
jayeung 發表於 2015-9-17 18:32

前兩星期檢查過冇壞軌
佢之前事過有藍畫面,不過好快0.5秒就消失左之後重啟
speaker應該冇裝
仲有1個月前先重裝過WINDOWS

咁harddisk燈係唔幾乎長著無閃?
都係一般做法,先試最易換嘅嘢:
1. RAM
2. Harddisk
3. Power Supply
最後至諗CPU及底板

回覆 1# 米奇王子

我以前試過過熱, 電腦就REBOOT, 清左塵先解決左. 不過你己經清左塵, 真系唔知咩原因。 但會不會CPU 過熱?

回覆  米奇王子

我以前試過過熱, 電腦就REBOOT, 清左塵先解決左. 不過你己經清左塵, 真系唔知 ...
bongbong3481 發表於 2015-9-17 20:14

唔會,有幾次試過一路開住個溫度計,睇住佢到重啟一刻都係5X度

同埋CPU風扇前1年先大清完,直情拆出黎清,連散熱都清埋,之後加左小小散熱膏。
今朝在檢查都唔覺佢有塵

聽日試下RAM,因為得1條2GB RAM,試下重插,在唔得在轉RAM槽插在唔得先算。
其實唔急既,因為我有3部電腦,2部Desktop一部NOTEBOOK,宜家出事只係舊Desktop,新過部冇事就冇問題,不過我會慢慢事,搵原因

回覆 8# 米奇王子

如果係條RAM死你調去邊結果都會係一樣!
我相信你部機係用DDR2,問朋友仔借條或者買多一條來試吧!

我曾有個經驗,一隻一直沿用嘅 Delta mATX牛,平常用係無事,但當重裝Windows時,裝到去到某一個畫面時不斷藍畫面,我用萬用錶量過電壓又正常,試無可試到最後換過隻牛就解決問題了!