呢種USB BD WRITER係唔係另買火牛會好D?

http://store.buffalotech.com/sto ... categoryID.63911500

佢居然寫 Power Consumption        Max 7.5W; 但係又話USB 2.0 PORT就俾到電

USB2.0 最多都係500mA, 5V 即係俾得2.5W, 兩個PORT都係5W究竟夠唔夠電推架

如果火牛買邊隻好? 又或者可唔可以BOOST果條線插USB CHARGER/ USB ADAPTER?

佢Y cable未必預你咁做
隻火牛嘅電壓可能同底板USB電壓有一定差距
條線保護差嘅話 火牛同底板都有機會燒

我有隻USB 2.0 DVD-RW drive,都係用Y-cable攞電,個spec 寫要5V 1.6A,但用就一定冇問題。
假如讀碟的話,插一個USB頭都仲得,但燒碟就插兩個穩陣D。

佢Y cable未必預你咁做
隻火牛嘅電壓可能同底板USB電壓有一定差距
條線保護差嘅話 火牛同底板都有機會燒 ...
yjfoeg 發表於 2015-9-19 15:17

我意思係BOOST用這種USB POWER

呢隻都係出5V應該冇事掛

我有隻USB 2.0 DVD-RW drive,都係用Y-cable攞電,個spec 寫要5V 1.6A,但用就一定冇問題。
假如讀碟的話,插一 ...
wyhui5124 發表於 2015-9-19 16:57

我就係用緊#1 果隻啦, 但個USB一插NOTEBOOK 個NOTEBOOK當場自己熄左; 插PC話電源爆衝PC又熄左;
其實呢種野係唔係應該插左條BOOST線拿左電先再插USB?

我就係用緊#1 果隻啦, 但個USB一插NOTEBOOK 個NOTEBOOK當場自己熄左; 插PC話電源爆衝PC又熄左;
其實呢種 ...
wkleung 發表於 2015-9-19 19:49

咁你嗰隻個設計可能差咗D,我嗰隻插一個頭最多都係讀唔倒碟,唔會整死部電腦。

咁你嗰隻個設計可能差咗D,我嗰隻插一個頭最多都係讀唔倒碟,唔會整死部電腦。 ...
wyhui5124 發表於 2015-9-19 20:57

隻野其實係有個火牛位寫住5V 咁樣; 買果陣固然冇, 但連官網都冇話應該買邊種火牛

極度懷疑係你隻野有問題…
就算佢真係食7.5W,都冇理由會扯到成部腦熄機…

其實呢種 ...
wkleung 發表於 2015-9-19 19:49

一插就熄左似乎係cable入面短路short circuit喎
就算係唔夠電, 都唔係一插落電腦即刻扯咁多power
要燒碟時先扯咁多電

極度懷疑係你隻野有問題…
就算佢真係食7.5W,都冇理由會扯到成部腦熄機… ...
yjfoeg 發表於 2015-9-20 20:41

我響公司搵唔同機試都係咁;  一插usb就話電源爆衝; 應該係佢有問題啦

個msg就係咁啦

之不過我公司d 機就係彈呢個msg但唔會自己熄左, 其實係因為公司d機係xp 我自己部係win 7 , 定抑或熄反而係底板 or 電源保護自己?