系統奇珍現象

話說今日換了底板和cpu,  心諗要重將windows 7,   點知一開機  可以開到, 太奇怪了  ,,    但奇怪的事就來,,  我以前用amd   3600+   兩核      換了   amd   x4 925    四核     .     但在 win 7 下 只可以看見兩核咋,   有冇師兄教下我怎樣用到 amd  x4 925 的四核效率..又不用重將windows

係左下角四色旗襟入,見搜尋欄打入“msconfig"
見系統設定>按開机>進階選項>見到
處理器数目√番4核>套用>確定。
再重新開机試下。

係左下角四色旗襟入,見搜尋欄打入“msconfig"
見系統設定>按開机>進階選項>見到
處理器数目√番4核>套用> ...
akam7777 發表於 2015-9-23 01:42

師兄在那樣只見到2核咋,你話奇不奇怪.

回覆 3# sam1991

哪取消處理器√(空左佢),再套用,確定,重新開机再
睇多次。

試埋Reset BIOS冇壞

回覆  sam1991

哪取消處理器√(空左佢),再套用,確定,重新開机再
睇多次。 ...
akam7777 發表於 2015-9-23 02:33

果然得左     唔該晒師兄

試埋Reset BIOS冇壞
yjfoeg 發表於 2015-9-23 10:52

reset  bios了   宜家交掂   thx

標題

回覆 1# sam1991

請問之前及現在用什麼底板?   另外之前底板driver有冇裝?   

好少見window換底板 一插即用(我用winxp 吾得, 用linux可以咁做)

回覆  sam1991

請問之前及現在用什麼底板?   另外之前底板driver有冇裝?   

好少見window換底板 一插即 ...
bongbong3481 發表於 24-9-2015 08:26

windows 7 不嬲都得
windows xp 不嬲都唔得

回覆  sam1991

好少見window換底板 一插即 ...
bongbong3481 發表於 2015-9-24 08:26
請問你幾耐冇試過?
而家直頭成個Windows可以塞入USB storage周圍走架啦
唔係PE,係插去邊佢會識load 返相應driver