入唔到WINDOW之後既一連串問題

前日打完機, 去左食飯, 食完飯返黎諗住上網, 開CHROME出錯誤, 我就REBOOT部機。點知REBOOT完就出事了, 入到WINDOW, 剩係黑色一片同個滑鼠箭咀, 然後就沒有了。試左幾次都係咁, 我用屋企另外既電腦(底板CPU都相同), 情況都一樣, 於事我就諗可能係WINDOW OR 個SSD瓜左。咁我就用隻舊既HDD 裝個WINDOW, 裝完WINDOW之後, 我就乜都無理, CHECK 左隻SSD係咪壞, 用CRYSTAL DISK INFO, 同HD TUNE CHECK 過都無事, 咁我就FORMAT左隻SSD之後再裝啦(返唔到轉頭, HDD太慢啦)

奇怪既事發生了, 裝完SSD, 成日BOOT機之後就直接跳入BIOS話搵唔到BOOT機DISK, 係BIOS見到搵到有SSD, 但BOOT機SETTING 果度無得揀, 剩係得CD ROM 同另一個HDD(裝資料果個), BOOT 左幾次都係咁, 咁我就試下換返岩岩裝WINDOW個HDD 啦, 情況都係一樣, DETECT到但SET唔到做BOOT DEVICE, 我又試下拔晒所有DISK, 剩係插住裝WINDOW個DISK, 又比我BOOT 到, 終於係BOOT DEVICE 有得揀, 入到WINDOW, 正常, 咁我又熜機, 插返裝資料個HDD上去, 開機, 正常BOOT到, 裝返D防毒, DRIVER, GAMES etc..打左陣機試下, 又無事, 咁就熜機去休息, 關機果陣會行WINDOW更新, 有成19x個要更新, 我就無理佢, 第朝瞓醒, 電腦熜左, 應該已經下載完, 咁我就開機玩啦, 正常入WINDOW前佢都會安裝更新檔, 因為尋晚只係DOWNLOAD左, 點知出左句”設定WINDOWS 更新失敗, 正在還原變更, 請勿關閉電腦” 呢度LOAD左我一個鐘…..跟我開返控制台個WINDOWS UPDATE睇, 好多都更新失敗!!

請問一下各位師兄:
1.) 開機搵唔到boot device, 要拔左其他disk先set到, 正常嗎? 還是硬件出問題?
2.) Windows update一直失敗又會是什麼問題呢?

有無師兄試過, 真係頭都大埋….

CONFIG:
I7 2600K
Gigabyte Z77 DS3H
Kingston Ram 4G x2 + 8G x1
Zotac GTX 970 Extreme Core Edition
SDD OCZ Vertex 3 120GB
HDD Seagate 1.5T
WINDOW 7 專業版

文長, 謝謝各位師兄耐心幫忙!!

前日打完機, 去左食飯, 食完飯返黎諗住上網, 開CHROME出錯誤, 我就REBOOT部機。點知REBOOT完就出事了, 入到 ...
feli 發表於 2015-9-23 11:38

淨插ssd開機,如不能就用安裝碟修復

可能電腦太強的反效果!!

可能電腦太強的反效果!!
米奇王子 發表於 2015-9-23 12:33

哇, 同其他師兄既文書機比, 我只係九牛一毛

回覆 2# blackkh

返去試下先, 謝戲師兄

唔肯定,
但感覺主機板可能有D問題,
試下UPDATE BIOS,或更換SATA線或插位,睇下情況有冇改善

唔肯定,
但感覺主機板可能有D問題,
試下UPDATE BIOS,或更換SATA線或插位,睇下情況有冇改善 ...
chi333 發表於 2015-9-23 13:32

Bios已經UP到最新, 線同插位都有換過, 都係咁
    唔通真係壞板

回覆  blackkh

返去試下先, 謝戲師兄
feli 發表於 2015-9-23 12:53

windows update不能更新,你試在開始搜尋檔案及file那裡打上系統管理在服務點入去找windows update先停止再重新開機再做先前動作啟動windows update

各位師兄, 試左你地講既方法, 都係更新唔到

各位師兄, 試左你地講既方法, 都係更新唔到
feli 發表於 2015-9-23 23:57

你試之前方法,先停了windows update,再去電腦(頂部有箭咀那處)利用箭咀找磁碟C-windows-software distribution-download,下面應該有很多你的下載紀錄,再點選左上角的管理組合,全選後選刪除,如有彈出圖示問你繼續或略過,選繼續,刪除後再開回windows update,看可不可以