電腦系統問題(略長)

話說我部電腦砌左1年左右,用左一年我就洗機(正版windows 7 64bit),但第一次洗個陣唔係好識整搞錯左少少野(唔識格式化個:/C,但就裝多次個系統,所以有衝撞,最後搵左人上門幫我搞先搞番好),咁搞點左無幾耐就無啦啦打打下機就熄左,話搵唔到個BOOTS,要我禁Ctri+alt+del,但禁左幾次都係無變,過左陣用手機搵到方法修復好,但岩岩先又黎多次,打打下機藍mon,之後就熄左,重開就有一大段英文,只可以禁ENTER(=continue)同ESC(=EXIT),我就用同樣方法入windows碟修復,但佢一開始就話搵唔到個SSD,但重開又搵到所以最後都順利修復。

但我想請問究竟係咩問題?會唔會係連接SSD條SATA有問題?
i7 4790
asus b85 pro gamer
Crucial 128GB SSD
WD 1TB HHD
giga G1 gaming GTX 970
Corsair 8GB RAM X1

可能因為電腦太強的反效果!!!

話說我部電腦砌左1年左右,用左一年我就洗機(正版windows 7 64bit),但第一次洗個陣唔係好識整搞錯左少少野( ...
kansas 發表於 2015-9-23 20:41

你是不是ssd+hdd來裝windows,這樣裝有時會出現問題,你試重裝祇插ssd來裝windows(先拔走hdd sata線),在裝過程中當它問你裝在那分區,你點選了你隻ssd在下一步上面是有一進階的入去就有格式化你安裝的分區,格式化完才按下一步繼續安裝,asus板你一開機即接f8就有快速boot機頁面給你選用何裝置boot的,當裝完windows後才插回hdd的sata線

個段文係乜?

你是不是ssd+hdd來裝windows,這樣裝有時會出現問題,你試重裝祇插ssd來裝windows(先拔走hdd sata線), ...
blackkh 發表於 2015-9-23 21:14

我係裝起SSD,唔會裝到HDD

個段文係乜?
無相王 發表於 2015-9-23 21:28

我無影低我盡量上網試下搵比你睇睇

kansas 發表於 2015-9-23 21:50

用crystal disk check check

kansas 發表於 2015-9-23 21:50

我知你是裝在ssd不是裝在hdd,但兩個插在一起裝windows很多時都出現問題,我都試過裝完在ssd開不到機,所以現在我裝windows落ssd都祇是淨插ssd,裝了近10部都未出現問題

揾到

揾到
kansas 發表於 2015-9-23 21:58

重裝啦