發生USB電源爆衝時會熄機是保護還是有問題

事情是我有個USB BD可能已經神左; 一插我屋企電腦就只插USB都話電源爆衝, 但我部機會出呢個MSG後幾秒左右自己熄左... 我當日係想試其他電腦有冇同樣問題就帶隻野番公司D機插

但公司D機一樣有話爆衝, 只不過果D機倒是冇熄但不斷彈爆衝MSG...

咁我唸我屋企機部點都好過公司D機; 但自己熄又真係好得人驚, 發生USB電源爆衝時會熄機是保護還是部機根本有其他暗病?

屋企機: CM REAL POWER PRO 460W 火牛; ga-z68ma-d2h-b3版, WIN7 PRO
俾我試黎插的是DELL一般廠機 , WIN XP PRO

事情是我有個USB BD可能已經神左; 一插我屋企電腦就只插USB都話電源爆衝, 但我部機會出呢個MSG後幾秒左右 ...
wkleung 發表於 2015-9-25 22:34

USB 唔夠電

(Sent from HKEPC iPhone app)

我之前有條相機充電線都係咁,一插電腦就會彈呢個Error然後熄機,但條線插落拖板用又正常,到依家都唔知係咩原因。

USB 唔夠電

(Sent from HKEPC iPhone app)
251523294 發表於 2015-9-25 22:43

件野應預設插一條USB都READ到BD, 冇可能一插就爆衝

http://www.amazon.co.uk/Buffalo- ... riter/dp/B008CNXXM4

我之前有條相機充電線都係咁,一插電腦就會彈呢個Error然後熄機,但條線插落拖板用又正常,到依家都唔知係 ...
leave 發表於 2015-9-25 22:48

其實我係想知究竟爆衝時自己熄機係正常定唔正常

可能有保護, 以免燒IC

可能有保護, 以免燒IC
abc888 發表於 2015-9-26 12:21

如果有呢種保護; 會係底板做定係火牛做

如果有呢種保護; 會係底板做定係火牛做
wkleung 發表於 2015-9-26 20:12
底板
幾A嘅野,火牛邊得閑理你

回覆 1# wkleung

你可能要用緊y型usb線先夠力
http://www.aliexpress.com/item/F ... to/32409589880.html
兩組usb供電同過data

回覆  wkleung

你可能要用緊y型usb線先夠力

兩組usb供電同過data
brian1024 發表於 2015-9-26 20:46

舊野USB Y線是焊死的; 而且根本就唔正常; 插邊部機都一插USB已經話爆衝冇機會插BOOST線; 預左拿去代理; 不過我係好奇點解我部機話爆衝時會熄左; 其他機唔會