突然有一個硬碟讀唔到

系統其實認到, 尋晚仲用緊, delete 左十幾GB野, 用左成個幾鐘, 之後仲做左磁碟重組, 做左一晚, 突然就用唔到

檔案總管有時見到有時見唔到 (E drive), 見到時想用佢就會嘗試攞資料

行到半路就會出現咁情況

咁應該點做好呢?

無咩可以做,有重要資料可以搵定 recovery 公司
如果唔係太重要或者有 backup 咪直接換過隻

若果冇上圖,淨睇文內所描述,仲以為係其中一partition有事.原來係三隻hdd其中一隻.你可以用 HD tune睇吓:health & error係咪正常先.

或者簡單d既可將 (D)3T hdd同 (E)1.5T hdd 既插線對换插,睇吓係咪隻 1.5T hdd壞.衹需轉訊號果條sata,電源插不用轉.

應該係操勞過度, 死左hard disk

若果冇上圖,淨睇文內所描述,仲以為係其中一partition有事.原來係三隻hdd其中一隻.你可以用 HD tune睇吓:hea ...
powerwhy222 發表於 2015-10-4 08:17

多謝ching意見, 試下先

若果冇上圖,淨睇文內所描述,仲以為係其中一partition有事.原來係三隻hdd其中一隻.你可以用 HD tune睇吓:hea ...
powerwhy222 發表於 2015-10-4 08:17

咁係咪即係死得

即係隻hd太操勞
要退役

咁係咪即係死得
lwleung 發表於 2015-10-4 12:42

壞磁頭,唔好做任何Scan令情況惡化,快啲移走入面啲Data先。

咁係咪即係死得
lwleung 發表於 2015-10-4 12:42
隻hdd已经快瓜有機會就back up 咗先,而家摸落去隻hdd會有震或跳動感覺.