突然開唔到機

今朝起身開機, 無畫面出, 等佢好耐按 power, 佢又好似識得 shutdown.

再 boot 都係, 連開機 do 一 聲都無埋.  check 過 cable 插頭無問題, 尋晚仲好地地正常shutdown 既.

試過拆走 raid controller 都唔得, do 一聲都無.  最奇係按一下 power 又會慢慢 shutdown.

MB 係 asus r4e, 開機 debug code 出 AA 應該係 ok.
懷疑只係死 display card, 但手上無其他 display card, 但拆走 display 一樣無 do 一聲, 又好似怪怪地.
唔知仲有乜野可以試, 唔該哂先.

Display card 換 slot boot 一樣唔得, 無野睇,無 do 一聲, 但底板 debug code 都係 AA .

Power 制可以 shutdown, 可能係 mb feature, 應該入唔到 windows, ping  ip 無反應.

可能真係死 display card, boot 完機 VGA_LED 仲係著住, 無端端死 display..張 670 都應該退休了.

可能真係死 display card, boot 完機 VGA_LED 仲係著住, 無端端死 display..張 670 都應該退休了. ...
Super169 發表於 2015-10-4 13:22
正常情況下,若果張 display card壞, 底板既debug會有提示而唔會出 AA ,而beeper 亦會有提示警號. 你指既VGA-LED仲係著住係咩意思?由卡去mon用咩線(VGA/DVI/Hdmi或其他)接駁? 睇吓隻mon或接線是否正常?

正常情況下,若果張 display card壞, 底板既debug會有提示而唔會出 AA ,而beeper 亦會有提示警號. 你指既VGA ...
powerwhy222 發表於 2015-10-4 19:24

剛剛出去買左張 display card, 換左就無事了, 真係無端端死 display, 真係莫名其妙, 尋晚仲用得好地地, 正常 shutdown 既.

底板既 code 真係出 AA 的, 而佢另外仲有 D hardware led, 其中一粒係 VGA_LED, 呢粒長著.  上網睇番D manual 至知, 佢唔熄就即係有 error....不過, 唔知點解, 明知有 error 又出 AA.  上網搵, AA 係解全部 OK.

不過, 換完都仲係無左 Do 一聲, 呢樣仲奇, 平時慣左開機一 boot 就有 Do 一聲, 家陣無左添.

剛剛出去買左張 display card, 換左就無事了, 真係無端端死 display, 真係莫名其妙, 尋晚仲用得好地地,  ...
Super169 發表於 2015-10-4 20:43
照計呢d高階板會detect到壞卡,因為一般板都會提示卡壞咗.無論有debug既就出code,冇debug既就beeper响(多数一長兩短).你試吓抆走晒d ram,睇吓會否長响,有時d板會咁,冇咗果吓過post既响聲.若果beeper冇壞,抆晒ram會响,再裝返ram後會有返beeper聲..

照計呢d高階板會detect到壞卡,因為一般板都會提示卡壞咗.無論有debug既就出code,冇debug既就beeper响(多数 ...
powerwhy222 發表於 2015-10-4 20:57

R4E 分開左 CPU, RAM 同 VGA 有自己既 LED 去顯示有無問題, 可能因為咁,  debug code 唔出 error.

R4E 分開左 CPU, RAM 同 VGA 有自己既 LED 去顯示有無問題, 可能因為咁,  debug code 唔出 error. ...
Super169 發表於 2015-10-4 21:03
但beeper都會响.

但beeper都會响.
powerwhy222 發表於 2015-10-4 21:04

我也覺得很奇怪.  
現在, 雖然已解決了問題, 但 beeper 不再響了.  我的 speaker 肯定沒問題, 剛才打機也有聲的.