翻新機

之前部機壞了,間鋪頭話三年有問題可免費維修。結果又是二年八月,報稱壞了要整底版和顯卡全壞。賣貨員買了三年底又話可換零件,要維修就八舊元。最後都是用二張千紙八多元,買下底版CPU,其他不換,但現在用起來很慢,是否因為沒顯卡,我轉用了底版顯卡。新裝window部份硬件程式無法完成安裝。

越用越慢,是否部機沒有顯示卡?

慢不慢
看你部機的整體配置
CPU型號
RAM 多少G
HD 是否用 SSD

回覆 1# yuenchris

未俾錢之前來問,呢度d師兄仲可以幫你lum解決方法,俾左錢先至來問,最多只能安慰下你。post你電腦配置上來,先有得討論

換過部全新啦, 一定快過你部

回覆  yuenchris

未俾錢之前來問,呢度d師兄仲可以幫你lum解決方法,俾左錢先至來問,最多只能安慰 ...
longtimenoc 發表於 2015-10-8 19:41

我拿去整,二年八個月,話底版要整和顯卡全壞,要八百元。

於是我只換了三件,底版、CPU和CPU風扇連組裝費150共2180 元 ,比別家貴了最少七十元。

不知道甚麼狀況,部機用2TB碟(可能太舊)使用Window,打開甚麼網絡/文件microsoft word都有點卡。看片倒是沒問題。

CPU 類型        DualCore Intel Core i3-4160, 3600 MHz (36 x 100)
主機板名稱        Gigabyte GA-B85M-D3V-A
磁碟機 #1 - WDC     WD20EARS-00MVWB0 (1863 GB)
磁碟機 #2 - SAMSUNG HD753LJ (698 GB)
DIMM1: A-Data (8 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM)

我拿去整,二年八個月,話底版要整和顯卡全壞,要八百元。

於是我只換了三件,底版、CPU和CPU風扇連組 ...
yuenchris 發表於 2015-10-9 00:30
Cpu fan係味原裝?食水深到嚇人? 粒i3-4160+塊B 85要兩仟????

有無重裝windows?如果照搬hdd 個windows可能會怪怪地.
你宜家部機粗用夠哂啦

有無重裝windows?如果照搬hdd 個windows可能會怪怪地.
你宜家部機粗用夠哂啦
無相王 發表於 2015-10-9 00:39

我自己裝過,我懷疑防毒軟體,部機開甚麼都要等時間。

下次買廠機吧……

Cpu fan係味原裝?食水深到嚇人? 粒i3-4160+塊B 85要兩仟????
powerwhy222 發表於 2015-10-9 00:36

風扇好像是側吹的,類似但銀色的, 超頻3 風冷散熱器 > 黃海豪華+