有關重裝win10問題

想問重裝完win10後,重要唔要裝埋底版驅動隻蝶,定就咁用windows安裝既驅動?重有我本身有一個SSD裝WIN10,一個HDD放資料,想問放資料個個HDD洗唔洗炆左先,入埋哋資料會唔會洗埋,唔該ching們!

唔需要拔 HARD DISK

至於驅動, 要裝, 不過係裝上網 UP TO DATE 版本, 唔係裝光碟果隻

我建議拔左HDD去。有時Windows唔知點解會將D啓動檔案放左去第二個storage device到,所以拔左HDD去可以保證所有系統檔案都係SSD上面。

唔需要拔 HARD DISK

至於驅動, 要裝, 不過係裝上網 UP TO DATE 版本, 唔係裝光碟果隻 ...
on9kim 發表於 2015-10-17 14:52

我底版係asus h81m-k,係唔係上返asus個網一個個下載,定係裝置管理員度裝?唔該ching

我建議拔左HDD去。有時Windows唔知點解會將D啓動檔案放左去第二個storage device到,所以拔左HDD去可以保證 ...
leave 發表於 2015-10-17 14:57

明白,唔該ching

有冇話邊哋要裝,邊哋唔洗裝,定全部裝晒??

回覆 6# jason060188

邊哋要裝…唔要裝,看底板啦

先去底板個網下載網卡驅動程式,以免重裝後上唔網

其它的可以在重裝後再下載來裝

其實係設定,復原度禁重設(保留我的檔案)係唔係等於全新安裝,定係(移除所有項目)先係等於全新安裝!

回覆  jason060188

邊哋要裝…唔要裝,看底板啦

先去底板個網下載網卡驅動程式,以免重裝後上唔網

其 ...
next000 發表於 2015-10-17 20:05

下載完驅動程式,解壓縮之後,搵唔到個安裝檔,想問點安裝,唔該ching!

下載完驅動程式,解壓縮之後,搵唔到個安裝檔,想問點安裝,唔該ching!
jason060188 發表於 2015-10-19 09:44

你是不是下錯了???