卡死Windows logo[問題已解決]

我有個朋友貪一時之快
由16GB升左做32GB,佢話見行過旺角見平就買左四條
之後卡死左係Windows登入logo到

佢話試左用內顯既話就正常入到去
但係一插返顯卡輪出,部機都會卡死係登入畫面
Windows轉圈個位仲會卡下卡下,好似隻SSD問題
但係轉用內顯就咩都正常返,ram 32GB都正常

咁佢問我點解,我都唔識答佢

佢用緊windows8.1
CPU i5 2500,h67
呢個情況應該就唔係RAM問題
我就唸會唔會係驅動之類撞左,重裝會唔會無事呢。
但係佢用內顯就正常無問題,所以我都頭都大左

咁點解唔試下重裝獨顯驅動?

咁點解唔試下重裝獨顯驅動?
leave 發表於 2015-10-26 19:21

我有叫佢試下用返舊既ram,裝張顯卡入去,睇下入唔入到去
入到就試下更新驅動
佢又話味得閒拆機往
話似係軟件問題又話會唔會係Windows8個快速啟動問題
哎......總之講親咩,佢都話我內顯又正常,32GB都用到曬

我自己又味試過呢種情況,又唔似唔夾RAM,咁我就上來問問各位師兄,呢種情況到底係咩事
最大問題係佢顯卡正常,ram都係正常,咁先頭大

我有叫佢試下用返舊既ram,裝張顯卡入去,睇下入唔入到去
入到就試下更新驅動
佢又話味得閒拆機往
話似係 ...
a39g99 發表於 2015-10-26 19:31

可以唔洗拆機住。用內顯入去Uninstall個舊獨顯driver,熄機,然後用獨顯再開機裝新driver。

可能係ram多左, 個pagefile.sys自動又分大多, 所以先慢左

可能係ram多左, 個pagefile.sys自動又分大多, 所以先慢左
abc888 發表於 2015-10-26 20:48

唔得,朋友話佢還原返16Gb ram
就可以正常用獨顯

一插返32GB ram就卡左係logo
但係用內顯就可以正常用

假如set分頁檔做固定大小,會唔會就正常用到?

可以唔洗拆機住。用內顯入去Uninstall個舊獨顯driver,熄機,然後用獨顯再開機裝新driver。 ...
leave 發表於 2015-10-26 19:38

原來佢原本驅動已經係最新版本
但都係唔得,16GB +獨顯就得

32GB就唔得,但係用內顯就得

唔得,朋友話佢還原返16Gb ram
就可以正常用獨顯

一插返32GB ram就卡左係logo
但係用內顯就可以正常用

...
a39g99 發表於 2015-10-26 21:50

可set固定試試, 又或者交換ram位置試試

最壞情況係你粒cpu死d唔死d, 所以先咁奇怪

最壞情況係你粒cpu死d唔死d, 所以先咁奇怪
abc888 發表於 2015-10-26 21:58

我唔多清楚
朋友就係話還原曬就全部正常
即係SSD,CPU,顯示卡都係正常

唔通問題出係32GB到? 但係佢就係用內顯得,係用顯示卡輸出就唔得
所以我都唔知佢係咩問題,唔通我叫佢再更新一下BIOS?