一開瀏覽器,CPU使用率就100%

因為之前部腦開IE就好LAG,所以重裝WINDOW (WIN7) 同用SDD 裝WINDOW, 重裝之後一直都冇事,但呢幾日又開始一開瀏覽器(IE/FIREFOX/CHROME) CPU使用率爆升就100%,IE升得最勁,只係開3-4個分頁都係咁,請問有咩原因?

用SOFTWARE CHECK 過CPU溫度成9X度-100度,會唔會因為呢個原因?

而家個CONFIG:
I5 2500K 3.3GHZ
16GB RAM
C DRIVE: INTEL 525 SSD
MB: Z68MA-D2H-B3
DISPLAY: GTX 550Ti

睇吓個cpu散熱扇有冇鬆?開幾耐係咁?近日有冇新装設備/軟件之類?

睇吓個cpu散熱扇有冇鬆?開幾耐係咁?近日有冇新装設備/軟件之類?
powerwhy222 發表於 2015-11-3 17:55

IE 一開就100%, 熄IE開FIREFOX 會LAG CPU就70%左右, CHROME 就一開始高之後低返去1X-3X%
最近更新FLASH,迅雷,ADOBE READER

IE 一開就100%, 熄IE開FIREFOX 會LAG CPU就70%左右, CHROME 就一開始高之後低返去1X-3X%
最近更新FL ...
yukali_2006 發表於 2015-11-3 18:05
咁多数係迅雷問題.而且就算cpu 100% usage都未必令到温度咁高,你係兩樣嘢嚟?

咁多数係迅雷問題.而且就算cpu 100% usage都未必令到温度咁高,你係兩樣嘢嚟?
powerwhy222 發表於 2015-11-3 18:31
]
我熄左迅雷開IE 都係咁,未熄就90-100, 熄左80-9X

你D瀏覽器裝左好多插件?試下Reset IE睇下有無好D。

]
我熄左迅雷開IE 都係咁,未熄就90-100, 熄左80-9X
yukali_2006 發表於 2015-11-3 19:33
你裝迅雷果陣己多咗d附件當中,另外就算粒U高負載亦不會令U咁高温?

粒U高loading係會令temp.提升,但亦唔會咁高温,反之高温又唔會提升loading, i5咁高温好易燒,一定要先揾到高熱原因先,揾高loading容後先攪.

你D瀏覽器裝左好多插件?試下Reset IE睇下有無好D。
leave 發表於 2015-11-3 21:45

應該唔算多

粒U高loading係會令temp.提升,但亦唔會咁高温,反之高温又唔會提升loading, i5咁高温好易燒,一定要先揾到高 ...
powerwhy222 發表於 2015-11-3 21:58

我將CPU FAN 拆左又裝返,跟住開機入WINDOW, CHECK CPU TEMP 4X度, 但好快又升返上9X度,可能散熱膏乾左?