新機舊SSD裝唔到win7

如題,
無論用usb或dvd 都出唔到裝Windows 個畫面(黑mon)
我係其他電腦開過隻usb 同dvd都冇問題
個SSD已裝左64bit win7,但我想format 重裝
Bios認到隻usb同dvd, 但我用呢部機入到Windows入面就兩都認唔到
求大家幫幫手

Config
I5 6500
Msi b150 bazooka
Msi gtx970

補充
我用xp 裝冇問題

咁有冇响bios度set usb/dvd做1 boot.

咁有冇响bios度set usb/dvd做1 boot.
powerwhy222 發表於 2015-11-18 15:16

有,情況似係display唔到個裝機畫面
唔通mb 有問題?

ssd個window係咪原本呢塊板?若果你ssd係clean,正常就detect到usb.就因為你ssd有os在內,所以要响bios set usb 做 1st boot.

Update
我抆走埋display card, 用內顯情況一樣
一入裝windows 就黑mon

Update
我抆走埋display card, 用內顯情況一樣
一入裝windows 就黑mon
exon 發表於 2015-11-18 15:22
可以入win?去到咩位黑mon?有時入win會黑mon约30秒先再去desktop.可否上圖?

有冇條bar loading?或去到咩位就黑?

可以入win?去到咩位黑mon?有時入win會黑mon约30秒先再去desktop.可否上圖?
powerwhy222 發表於 2015-11-18 15:24

入windows 去desktop冇問題,裝Windows 先黑mon
我一開機按F11選boot usb --> enter 就即黑mon

入windows 去desktop冇問題,裝Windows 先黑mon
我一開機按F11選boot usb --> enter 就即黑mon ...
exon 發表於 2015-11-18 15:28
咁即係連條bar都未到?咁就用返呢個win,插隻usb落去可否見到入面有os?似乎係認唔到usb?同display無關?不要走錯方向.