電腦仲毒?

所有JPG 的FILE 變成ABC.JPG.CCC, 而ZIP 的FILE 變成ABC.ZIP.CCC

我的電腦出現以下,同埋成日彈個POP-UP 適用於WINDOWS 磁碟區陰影複製界面

請問是否仲毒?

先確定一下,是否中了檔案加密勒索病毒Crypt0L0cker,

檢查是否有感染:
這病毒有潛伏期,不會馬上就讓你發現你的檔案被綁票了,可以先用搜尋軟體,查一下有沒有以下檔案:(中獎者電腦可能會含有的檔案)

•HELP_TO_SAVE_FILES.txt
•HELP_RESTORE_FILES.txt
•DECRYPT_INSTRUCTIONS
•RECOVERY_FILE.txt
•.encrypted (在原本檔案後加入.encrypted的副檔名)
•.ezz
•.ecc
•.ccc (最新)

先確定一下,是否中了檔案加密勒索病毒Crypt0L0cker,

檢查是否有感染:
這病毒有潛伏期,不會馬上就讓你 ...
next000 發表於 2015-11-18 22:59

有.ccc 檔

有.ccc 檔
ronan 發表於 2015-11-18 23:42

的.ccc檔是由你的檔案改名而來的,開得返不??

的.ccc檔是由你的檔案改名而來的,開得返不??
next000 發表於 2015-11-18 23:48

係呀,我部電腦有三個HD, 總供有六個PARTITION,

有三個PARTION , 包括C: , 入面的FILE 如JPG, ZIP, DOC 同JPEG 等,都自動改成.CCC
如果ABC.JPG, 就變成ABC.JPG.CCC,我試過把呢D FILE 名改返做ABC.JPG, 但開唔返

依家有一個HD 無事,我DISCONNECT 左個HD 的POWER

係呀,我部電腦有三個HD, 總供有六個PARTITION,

有三個PARTION , 包括C: , 入面的FILE 如JPG, ZIP, DOC ...
ronan 發表於 2015-11-18 23:52

有無跳出一個說明視窗要你付錢??

有無跳出一個說明視窗要你付錢??
next000 發表於 2015-11-18 23:57

有呀,一開機就彈一個網頁出黎,好似話要比錢,先可以開得返D FILE

有呀,一開機就彈一個網頁出黎,好似話要比錢,先可以開得返D FILE
ronan 發表於 2015-11-19 00:08

基本沒救了…

准備重裝吧

參考下
next000 發表於 2015-11-18 23:59

試過了,唔得