部機不穩定full load,check左發現cpu溫度去到100度

i5 4590
asrock h81m
1x8gb ddr3 1600

部機砌左半年多d,一路好地地
最近換左ssd, 用用下會好慢,裝個core temp同speedfan
就見到cpu temp去到100度
睇過風扇無積塵,拆開個headsink睇都無乜特別(原裝野全部)

就咁boot入bios都見到佢溫度係咁升高,究竟會係咩問題?

用手感個heatsink 係咪真係咁高温定temp detector 壞.
用測試software 睇下個sdd 速度標唔標準

用手感個heatsink 係咪真係咁高温定temp detector 壞.
用測試software 睇下個sdd 速度標唔標準 ...
An哥 發表於 2015-11-22 02:19

I've checked the SSD, the read write speed is matched with the standard.
also I switched back the harddrive, however the temperature still high as fxxk.

what I am thinking is the temp detector maybe fine, because the preformance also not stable after a clean install on my old hard drive

anyway thanks for your reply

如果detector 冇壞, 你可用手指感覺下, 老實講, 如你安裝正確, 用左半年, 風扇冇壞, 基本上冇可能維持係100度唔死機而只係hdd 慢

如果detector 冇壞, 你可用手指感覺下, 老實講, 如你安裝正確, 用左半年, 風扇冇壞, 基本上冇可能維持係100 ...
An哥 發表於 2015-11-22 04:23

今日又試下睇下咩事, 一開機入BIOS 就check到cpu temp不斷上升
入到windows就落返40-50度idle, 玩左陣diablo 2又上返90, 但摸個heatsink又唔熱
會唔會係因為散熱膏唔work? 但因為個heatsink係原裝跟cpu, 一次就裝好, 以往又唔見呢d問題

唯有重裝風扇, 散熱膏, 我十年前試過連埋原裝風扇既膠貼紙一齊放上cpu 度, 初期冇留意...

唯有重裝風扇, 散熱膏, 我十年前試過連埋原裝風扇既膠貼紙一齊放上cpu 度, 初期冇留意... ...
An哥 發表於 2015-11-22 14:47

頭先冇熄機, 睇左兩個鐘片, 溫度keep返係50度
仲係好奇怪唔知發生咩事

但一開3d game, diablo2 , 溫度又衝上去90度以上
我用緊cpu個intel hd graphic 4600做gaming, 冇獨顯

係咪機箱散熱比較差?

係咪機箱散熱比較差?
leave 發表於 2015-11-22 15:33

我諗點差都唔會去到咁熱, 我行windows update都會慢慢上到80-90度
間房空氣流通, 有冷氣