係技嘉試ok, 番屋企又唔得

年幾前買咗Giga的b75m-hd3底板. 依家因為原來的華碩板終於死咗, 就用這板替代. 但是點搞都唔得. 於是就拿去技嘉試, 發現其中一條ram死了. cpu及另一條ram正常. 在giga維修中心能正常開機, 入埋win10都無事. 番屋企再試, 唔知點解又係無反應!!!!!係技嘉試後連cpu同ram都留在糟裡無拿出來, 番屋企插電插mon試, 都係唔得.
會不會是火牛問題?

最基本power on 後有無電到/風扇郁唔郁都唔提下
叫人點幫你估呢

最基本power on 後有無電到/風扇郁唔郁都唔提下
叫人點幫你估呢
kchouse 發表於 2015-11-27 09:54

底板有電到, cpu風扇有轉.

有無插CPU 12V 4PIN電源?
帶板U RAM 去 FD家 借隻牛試下

底板有電到, cpu風扇有轉.
atobellini 發表於 2015-11-27 11:15

假如係咁,有機會係隻牛有D問題,因為就算有電出到,要出倒Power Good (PG) signal俾塊板先會boot 機,咁就要換牛試。

之前我cdrom睇過有個師兄壞火牛電源線都係咁

有無插CPU 12V 4PIN電源?
帶板U RAM 去 FD家 借隻牛試下
kchouse 發表於 2015-11-27 11:22

12V 4pin 電源插了.

假如係咁,有機會係隻牛有D問題,因為就算有電出到,要出倒Power Good (PG) signal俾塊板先會boot 機, ...
wyhui5124 發表於 2015-11-27 11:58

可能買只新牛試, 因為屋企只有一只牛

可能買只新牛試, 因為屋企只有一只牛
atobellini 發表於 2015-11-27 15:56

咁不如上A shop最後確認一吓係咪牛問題(攞埋隻舊牛去試),係的話先行過隔離買囉

咁不如上A shop最後確認一吓係咪牛問題(攞埋隻舊牛去試),係的話先行過隔離買囉 ...
wyhui5124 發表於 2015-11-27 16:01

可以就咁攞上去試? 唔怕阻住人做生意???anyway, thanks bro