入windows hang 機 ( 巳解決)

首先講返個前因先,話說早幾日用window security essentials 做一個完整掃描 (之前一直用快速掃描都無事),發現掃左一日都係得10幾%,諗住等多排,點知到第二日都仲掃緊,事實上我見條進度係郁緊既,但唔知點解咁慢,咁我就唔等佢掃啦,因為有野要用電腦,所以停左佢,再boot 埋機,後來就發現部機入到windows 出現問題,首先mouse 同keyboard 係郁到,但click 不論 iron 或其他指令都無反應,禁多幾下hang 埋,reboot 多幾次都係咁,咁我上黎爬下文,有類似case 但無乜解答方案,咁我跟呢度 d 師兄既方法逐一嘗試,都未見效果,咁我做過就係掃塵,逐件hardware拆裝,都係未見效果,亦都嘗試入safe mode 刪左隻 essentials,但佢要我入正常版面做呢做動作,但正常登入做唔到其他動作,故此 post 上黎請師兄求解決。而我係用緊 windows 7。而今晚準備換牛換ram,睇下有無效果。

Harddisk cable 接觸不良也有可能, 試吓再插過或換過條

開機按F8入safemode(你safemode都入倒軟件問題居多)
按winkey+R,
key入msconfig按enter,
服務頁面(win7唔記得點寫法)
停用有關window security essentials的服務,
reboot,
睇下得唔得?

拎隻硬碟落另一部機掃下.
可以既話!
ahwah133 發表於 2015-11-26 16:06

OK,放工返去試一試﹐謝謝師兄

Harddisk cable 接觸不良也有可能, 試吓再插過或換過條
winson_chc 發表於 2015-11-26 16:59

重新插線及換另一個位試過了,反而換線未試,謝謝師兄。

開機按F8入safemode(你safemode都入倒軟件問題居多)
按winkey+R,
key入msconfig按enter,
服務頁面(win7唔記 ...
硬件法師 發表於 2015-11-26 17:03

其實呢個動作我都試左,MSCONFIG 入邊唔見有 essentials 既 software,我連唔肯定係咪都全部停用晒都唔得,謝謝師兄提出。

回覆  xhongx

MSE嘅Bug

裝個KB3092627試下
30624700 發表於 2015-11-26 19:12

原來罪魁禍首真係佢,多謝師兄提點,我搵到隻 portable 既 software remove 左佢,巳經正常入到 windows 無 hang 機。