全新機入Win7 10分鐘內就會hang畫面,機箱reset都無反應,要長按開機掣關機

全新砌左部機~

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6500 Skylake
MSI 微星 B150M BAZOOKA B150,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
G.SKILL DDR4 Value Series F4-2133C15S-8GNT DDR4 (2x8GB)
Toshiba DT01ACA200 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
ANTEC VP600P 600W Power Supply 火牛
Samsung 850 EVO Series MZ-75E250BW 250GB 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm
MSI 微星 DI-N970TG4 GTX970 GAMING 4GB GDDR5 OC TWIN FROZR V 雙風扇顯示卡

攪店一開機入Win7 10分鐘內就會hang畫面,機箱reset都無反應,要長按開機掣關機,
試過MSI Update工具 update 最新bios、driver,
memtest pro 4 查過ram無事,
msi afterburner 較20度風扇開到最大,
關閉V Sync
都唔得,
係用msi gaming app 較靜音mode得番1xxMHz就唔hang啦~

CHing,請問係咪有D咩要set呢?定係張卡、板有事?一或係其他問題呢?

唔入windows Bios 長著有冇問題先

降低你的系統記體時脈,
如果係行緊XMP就改番AUTO,
再試下啦.

如果你話降低display時脈就無事,
會唔會中左我上次果個接觸不良伏呀?

會唔會係某 d 硬件同其他野撞左 irq? 試下只係 ram, mb, cpu boot 機, 其他唔好插, 睇下過十分鐘有無 hang, 如果有 hang 好大機會係 ram, 如果無事再插另一件硬件, 試到邊一件 hang 機就知道邊件撞左,

另一個原因有機會係 driver 唔兼容某 d 硬件,  呢樣通常用個 d 甚麼驅動精靈或者魯大師呢類搵 driver 既軟件, 尤其係近來升上 win8 或者 win10 既人都唔少, 但係又唔知自己原有電腦硬件可唔可以兼容 win8 或 win10, 用驅動精靈或者魯大師 "夾硬" 升個 driver, 裝置管理員個問號係唔見左, 但用到咁上下就 hang 機或者藍畫面, 多數出 driver failure 呢類字眼, 最後要重新裝返個 win7 先攪掂

唔入windows Bios 長著有冇問題先
SkyTester 發表於 2015-11-27 13:39

謝謝你~事關係幫朋友砌,今晚試試~^^

降低你的系統記體時脈,
如果係行緊XMP就改番AUTO,
再試下啦.
硬件法師 發表於 2015-11-27 13:41

好好,我記低試試,唔該你~^^
而家係AUTO~
有無可能上ram官網check番D細節,人手set入去好D呢?

如果你話降低display時脈就無事,
會唔會中左我上次果個接觸不良伏呀?
硬件法師 發表於 2015-11-27 13:44

接觸不良伏,咩東東呢?請指教,都可能係~

會唔會係某 d 硬件同其他野撞左 irq? 試下只係 ram, mb, cpu boot 機, 其他唔好插, 睇下過十分鐘有無 hang, ...
db3 發表於 2015-11-27 14:39

謝謝你的詳細指教^^~~~
而家係Win7 64bit~
用過萬能驅動~或者唔得我重裝一次試試~
ram行過memtest過100%可能唔關事~~
今晚試試入bios同安全模式長開試試先~
最奇係一hang按reset唔理我(平時有反應)~
一定要長按power關機~.~

Reset冇反應會唔會係Reset條線插唔實底板?