那些年我們遇過的硬盤壞軋迷思

我屋企有幾部電腦.
ssd 250g x1
ssd 128g x5
hdd就超過20隻(80g-3tb)全部雞碟有平買平
硬盤我新舊都有買有用.新的未必比舊的好用
壞的機會當然會更多.拿幾件個案大家分享

1.win8裝好幾天就會系統提醒副hdd有問題.最後換火牛就搞好了.
2.win7用了1星期就會藍屏.最後是ram槽壞了
3.xp用了1個月副硬盤寫入速度奇慢有時會連接不上.最後用wd軟件清零解決問題.
4.win10用了幾天副硬盤會連接不上.拿下在usb3轉換插又完全沒問題.最後換了sata線就沒事了.
以上問題大家有遇上過嗎?

順便推薦一個hdd是wd160g sata2 10000轉(應該是由2.5吋hdd ssa加轉換架成3.5吋sata)
我從來不用軟件試速度.但上面的hhd速度真不是一般的快.和一般ssd沒大差別.
開機快就唔使講.我多數用來做d盤放軟件遊戲常用資料都好快.
至於硬盤軟件示的c5不需緊張.很多新硬盤都會有.
新高登2手$160

新高登2手$160
hoibo 發表於 2015-12-22 21:45

$160買二手160G HDD唔抵。俾$300左右就有全新有保養128GB SSD。

ADATA SP920 256GB C4有16個
一買返來個時check到不知幾驚

問過google先知係個driver MU01有問題
最近有得升MU02,聽講解決到問題
不過我點update都唔得

ADATA SP920 256GB C4有16個
一買返來個時check到不知幾驚

問過google先知係個driver MU01有問題
最近有得 ...
kelvinchm 發表於 2015-12-22 22:34

ADATA SP550 256GB    ADATA SP900 128GB

我全部升級冇問題.

至於硬盤軟件示的c5不需緊張.很多新硬盤都會有
hoibo 發表於 22/12/2015 09:45 PM

C5 Current Pending Sector => 壞二手硬碟

0分重作.

$160買二手160G HDD唔抵。俾$300左右就有全新有保養128GB SSD。
leave 發表於 2015-12-22 21:56

我都有想過但如果你有要買5隻ssd就唔同
老實我唔會再買128g真唔夠用
我買來做D:\分區 lo軟件遊戲暫存都好有性價比

我都有想過但如果你有要買5隻ssd就唔同
老實我唔會再買128g真唔夠用
我買來做D:\分區 lo軟件遊戲暫存都好 ...
hoibo 發表於 2015-12-22 22:43

唔夠用之餘,速度又無咁快,壽命又短左
依家2xx GB大約都只係1xx GB 雙倍價
4xx GB都應該就來平民化
對我而言,同一型號,只要個價係好平均咁按容量增加,我基本上就唔會考慮較細容量SSD

ADATA SP550 256GB    ADATA SP900 128GB

我全部升級冇問題.
hoibo 發表於 2015-12-22 22:38

我升都升唔到...
不過用得來又無大問題,我都唔太想理

利申:SP600, 900, 920都無update過
得920有事

我屋企有幾部電腦.
ssd 250g x1
ssd 128g x5
hdd就超過20隻(80g-3tb)全部雞碟有平買平
硬盤我新舊都有買有 ...
hoibo 發表於 2015-12-22 21:45

喂聽你咁講,買二手HDD真係好抵得諗喎,有冇店名地址電話?
以後都唔買SSD喇~原來新高登二手HDD都一樣咁快
仲有C5添

樓主好勇, hdd 我個人就一定唔會買二手, 幾平都係咁話