電腦自動調到解像度800x600

尋日電腦一切正常, 關機前冇做過任何解像度的設定
到今日開機, 解像度去到800x600, 螢幕上明顯比之前朦, 看多一陣感覺到頭暈  
去設定螢幕解像度, 點樣設定(由800x600去到1600x1200)都去唔返之前果種清晰度
以為顯卡問題, 重裝driver, 點知都係咁

現在睇個mon好似有陣霧響前面咁
唔知點解呢? 唔該

如果強制電腦輸出1600x1200得唔得?
你用乜顯卡?A卡的話就有得set,N卡可能麻煩D

懷疑壞mon或dvi線

你係 set 唔到 800x600 以外的解像度, 還是 set 任何解像度都蒙?

你隻 mon 係咩 model?

如果強制電腦輸出1600x1200得唔得?
你用乜顯卡?A卡的話就有得set,N卡可能麻煩D

懷疑壞mon或dvi線 ...
kelvinchm 發表於 2015-12-29 10:05

唔該.

唔洗強制, 全部解像度都可以任我設定
只不過由最高解像度至到800X600都去唔返我之前果個清晰度
現在畫面朦朧, 設定到1600X1200都係朦, 一D都唔清

顯卡係ATI 5700

你係 set 唔到 800x600 以外的解像度, 還是 set 任何解像度都蒙?

你隻 mon 係咩 model? ...
觀星是答案 發表於 2015-12-29 10:48

set 任何解像度都蒙, SAMSUNG, 唔該

印象之中好耐之前都試過有咁既情況, 但過多幾日之後就變返正常, 唔知關唔關WINDOW UPDATE事呢?

回覆 4# aa638b

天氣潮濕?

首先, 你個mon本身係4:3定16:9

set 任何解像度都蒙, SAMSUNG, 唔該

印象之中好耐之前都試過有咁既情況, 但過多幾日之後就變返正常 ...
aa638b 發表於 2015-12-29 14:06

要知道係 Samsung 咩 model 先知你有無 set 錯 resolution

係囉,請講清楚Mon的型號和用甚麼綫(DVI, HDMI, VGA, DP)接駁吧

要知道個MON原始最佳解像度先有得搞,知道左就設返去最佳解像度一般就解決問題
有某D舊程式,會強制調解像度,不過一般離開該程式就會自動還原返原有既
不過有某D情況出問題,就唔識自己跳返