我ID俾人用咗?點算好?

我點做好?
求大大救下我呀
好何能多連絡到網絡系統管理員?

問題的來龍去脈
當我設定 IP 位址時,出現【Windows 偵測到 IP 位址衝突】錯誤訊息。

使用 ipconifg 指令,也看到標註此 IP 位址是重複的。如果我要找出另一台與我電腦 IP 位址重複的電腦,該如何查詢?

問題的發生原因
我們可透過【事件檢視器】中的【Windows 記錄】,查出與您電腦 IP 位址衝突的電腦的網路硬體位址。
問題的解決方法
1. 按【開始】按鈕,在【電腦】上按滑鼠右鍵,選擇【管理】。

2. 此時出現【電腦管理】,在左邊窗格切換至【事件檢視器】,【Windows 記錄】,【系統】;在右邊窗格找出【等級】是錯誤,【來源】是 Tcpip 的記錄,選點該筆記錄後,可看到與您電腦 IP 位址衝突的網路硬體位址。

轉至"microsoft.com"師兄可以多D用GOOGLE大神

你部機係內聯網撞 IP ? 如果係, 咁來來去去都係你同你 d 屋企人 / 同事者

回覆 2# JimmyLuk

謝謝!

回覆 3# 觀星是答案

我沒有內聯呀

回覆  觀星是答案

我沒有內聯呀
系統又出錯 發表於 2016-1-1 12:59

內聯,你只要經屋企或者公司果router咪內聯囉
除非你直接插isp個wan,唔係撞ip都係你附近d機

回覆  觀星是答案

我沒有內聯呀

你部機無經 router 直插 interneet 線上網?

回覆  觀星是答案

我沒有內聯呀

你有內聯架,
手機平板機頂盒呢啲全部都會佔用ip address,
最簡單就係入router睇下邊個ip無人用,
然後指定那個ip.

回覆 6# s84292

我家有router,不過我將我台機條上網線直接駁到去網絡公司俾o個舊野到
不過我都只係怕有陌生人用咗我個IP做壞事   

回覆 8# 硬件法師

點樣入router睇下邊個ip無人用?求大大指教,謝謝