網路磁碟機

我部電腦 vaio 是 win8.1,  想連 network drive, 只見到自己部機如圖,

防毒防火牆已關掉

請各位幫忙. 謝謝.

你的network drive綱是甚麼?
另2部機/nas/路由器usb碟.
其中1部主機先建立家庭組
然後在對方家庭組設定加入就可看見

回覆 2# hoibo

已建立家庭組. 剛用另外部 toshiba pc(May) share 一個 folder, 再用 vaio pc 都是同樣錯誤

應該係 Vaio pc 出問題
share 5.jpg

可能firewall仲未關

回覆 4# abc888

防毒防火牆已關掉

是否同workgroup?你用ip入得唔得?

第一次權閒唔好set咁緊.搞掂先慢慢修正.要同一個家庭組同一個密碼.
我的布局給你看少少

就算網絡眼仔.nas.路由器硬盤一樣見到/

是否同workgroup?你用ip入得唔得?
jeffywm 發表於 2016-1-3 16:45

用ip map 都唔得,出同樣 error message

樓主部target computer C (or D) drive share 咗出黎未先?

我估係個account permission令到access唔倒
http://www.howtogeek.com/school/ ... haring/lesson1/all/

一定要同group先, 跟住岩user name同password, 如果唔同就domain\user name+password