顯示卡有電流聲 HIS R9 R280X

最近發現顯示咭一開Game就會有好大的電流聲 但當按暫停時聲音都會跟住停,有冇Ching遇到相關情況及解決方法?

真係未遇過呢個問題,牛有電流聲就遇得多,如果真係顯卡有電流聲咁就好難解決la,不過你可以試下換其它顯卡睇有無呢個問題先,如果證實係你呢張顯卡問題我建議你去交易區放咗佢先,然後再買過張其它牌子嘅R280X嚟用.....

RE: 顯示卡有電流聲 HIS R9 R280X

回覆 2# bennyepc

咁都得?人哋問解決方法,你叫人直接換卡!真係高手

回覆 1# tofucat

會唔會係風扇問題高速轉而產生嘅聲音

好似高階卡都有呢個問題
之前我張650ti都有

小弟R9 270行甜甜圈圈個時都有聲,不過唔仔細聽都唔覺有

回覆 3# Alienware

顯卡有電流聲根本就無解決方法,如果證明真係呢张顯卡有電流聲咁唯有放咗佢,你話仲有乜野方法解決la,高手...
另外張卡有電流聲根本同風扇嘅轉速產生嘅聲音都唔拉更........物理聲同電流聲根本係兩回事.

回覆  Alienware

顯卡有電流聲根本就無解決方法,如果證明真係呢张顯卡有電流聲咁唯有放咗佢,你話仲 ...
bennyepc 發表於 2016-1-9 22:39

據聞有膠水大法——滴膠水落電感上面,填滿電感之間既空隙,咁樣就可以去除高頻聲。

回覆 8# leave

ching,你真係唔好害樓主ar...千其唔好據聞,是否真實有用先...

回覆  leave

ching,你真係唔好害樓主ar...
bennyepc 發表於 2016-1-9 22:46

我個人都唔建議呢種方法,只係最近聽人咁講覺得幾有創意