想問gigabyte board system fan

有部舊機底板唔識set system fan低速,長期全速好嘈,求解救,thx
gigabyte 880GM 細板

GA-880GM-D2H

有部舊機底板唔識set system fan低速,長期全速好嘈,求解救,thx
gigabyte 880GM 細板
...
awai36 發表於 2016-1-11 01:37

看似你塊板個BIOS無得控System風扇轉速,唯一方法係換過把低轉風扇,又或者買個控速Panel。

梗係有,你去最低果項: Cpu smart fan mode,入去,5揀 auto,揀manual就有得校.

因為太耐冇接觸giga板,5記得最頂果項咩用?你入去睇吓?但見你cpu fan都係千一轉5會好嘈?

因為太耐冇接觸giga板,5記得最頂果項咩用?你入去睇吓?但見你cpu fan都係千一轉5會好嘈? ...
powerwhy222 發表於 2016-1-11 03:47

似乎樓主係講緊SYSTEM FAN而唔係CPU FAN。

似乎樓主係講緊SYSTEM FAN而唔係CPU FAN。
harryytm 發表於 2016-1-11 04:11
以我記得.入咗去裹面有得校埋,5單校cpu扇.等佢回帖咪知.照計兩把扇都算正常速度.點會嘈?

梗係有,你去最低果項: Cpu smart fan mode,入去,5揀 auto,揀manual就有得校.
powerwhy222 發表於 2016-1-11 03:42

得尼3項選啊,

因為太耐冇接觸giga板,5記得最頂果項咩用?你入去睇吓?但見你cpu fan都係千一轉5會好嘈? ...
powerwhy222 發表於 2016-1-11 03:47

就係甘咋,究竟點set架giga板甘複雜既。

就係甘咋,究竟點set架giga板甘複雜既。
awai36 發表於 2016-1-13 01:57
去pwm睇吓?之前用giga係响埋cpu度 set sys fan.

唔知咩原因你塊板無咗最底System Smart FAN Control,下圖取自GA-880GM-UD2H的說明書。

你無嘅話即係個SYS_FAN頭跟本無得控速。