電腦安裝 Windows 10/7 (Clean Install) 出現大量錯誤

落地唔夠一年,之前都有小問題,點知重裝後問題仲嚴重......

CPU: Intel i5 4460
MB: ASUS H97 Pro Gamer
SSD: Plextor m6s 256GB
RAM: 1) Apotop DDR3 1600 8GB
           2) Kingston DDR3 1600 8GB
Display: GTX 650 Ti Boost

RAM之所以有1,2因為當初有問題懷疑過係RAM,所以索性買過條試下
以下係我試過嘅野
1) 裝落去HDD(Windows 7/10)
2) UEFI/普通read USB去裝
3) 用舊電腦裝windows 10落HDD,完全冇事...(舊電腦ASUS P5K-SE/Core 2 Duo E8400/Kingston 667 2GB)

小弟實在對hardware認識唔深,搵過好多資料出黎又唔知關唔關事... 4K對齊/UEFI/RAM......
跪求幫助

回覆 1# 晒駱駝

"出現大量錯誤" -- 即係裝到定裝唔到?

試試呢D
- BIOS reset factory default先再重裝.
- 淨插一條RAM.
- 裝機手指插第二個USB PORT, 最好機背原生USB PORT (USB 1/2).

回覆  晒駱駝

"出現大量錯誤" -- 即係裝到定裝唔到?
狂蜂一號 發表於 2016-1-27 01:02

裝就裝到,但上面幅圖係啱啱裝完開Event Log出黎嘅Error,完全做唔到Windows Update,所以自己唔識搵Driver
就算就咁用咩都唔理,佢過一陣就會自己異常然後關閉,最大問題會打唔到中文,個IME炒左,之後就係藍畫面......

試試呢D
- BIOS reset factory default先再重裝.
- 淨插一條RAM.
- 裝機手指插第二個USB PORT, 最好機背原 ...
iamgozilla 發表於 2016-1-27 01:18

- BIOS reset過/update過,失敗
- Ram試過用1條(Apotop/Kingston)/2條/換插槽,失敗
- USB手指及keyboard已經插機後2個USB 2.0,失敗

我係咪要拎塊板去維修,未夠1年拎去正都定華碩好,我都唔知點同佢講個問題....

試下SSD/HDD插第二個SATA PORT同換另一條SATA線

試下SSD/HDD插第二個SATA PORT同換另一條SATA線
qwb4 發表於 2016-1-27 12:42

嗯....呢個可以今晚返去試下....
已經裝過無數次windows,每日返去裝一次....

嗯....呢個可以今晚返去試下....
已經裝過無數次windows,每日返去裝一次.... ...
晒駱駝 發表於 2016-1-27 13:19

之後可以試下做WINDOWS 維護, 唔一定要重裝

回覆 4# 晒駱駝

唔好意思,原來 Opera 睇唔到個圖。
似係 SSD 問題。

之後可以試下做WINDOWS 維護, 唔一定要重裝
qwb4 發表於 2016-1-27 14:07

維護試過,佢完全做唔到任何野就話失敗......
我估係因為佢讀個cab都讀唔到...
Troubleshoot試過都係唔得....