好慘.....忽然死硬碟

前日用用下電腦,走入去個F:硬碟,想DEL某個檔,部機死左無反應,手動reboot部機,籃畫面,之後要正常入番win都要先熄電然後先入到,包括安全模式,除左蚊走個F硬碟先可以無問題....插番隻F,入到之後想郁F區寫野或者郁D資料,成部腦就必定會HEAD機,只能抄野出黎,同埋唔可以正常關機......心知可能呢隻死雞牌,F:/ 3tb硬碟有事,拿林試下備份救番d資料,過程好漫長,因為只能讀,而讀出黎唔係100%順利,間中會死機,要強行長按電源關機,然後再開機,同埋只有10MB至150MB速度情況下抄番D野出黎.....救到三份一左右資料,(因為隻碟裡面資料其實都差不多爆晒,只淨番一百多GB位),由下午兩點,不停重覆關機、開機.....備份,攪到夜晚兩點幾,最後一次只救到三份一資料,就點攪都入唔番WIN,途中係有試過用HD TUNE之類掃掃可唔可以救番正常,可惜連用WIN自帶既檢查工具,一CHECK親F都會死機.....
依家想問可以點做?CHACK過隻硬碟,好不幸係岩岩過保....係網上熱話既3TB 死雞牌,除左掉左佢仲有無可能用得番?同埋最重要D資料啊...................嗚嗚

如果d file好重要嘅最好拎去data recovery公司救 但一定好貴

如果d file好重要嘅最好拎去data recovery公司救 但一定好貴
dee30 發表於 2016-1-31 02:58 PM

其實又唔係"非常"重要,全部都係好難搵得番既舊戲舊歌電視劇.............

回覆 3# xxmartin 咁直接換過新hdd算啦 過保壞左冇得救

回覆  xxmartin 咁直接換過新hdd算啦 過保壞左冇得救
dee30 發表於 2016-1-31 03:02 PM

我即時去買左隻東芝3tb返黎backup喇,不過第一次....真係第一次用硬碟會三年多就瓜,死雞真係死雞

1. 壞嘅硬碟唔好用HD Tune去掃,會愈掃愈惡化,一發現出問題就應該即時開始移走入面啲檔案。
2. Backup係指檔案有多於一份複本喺另一個儲存裝置上面,純粹移咗去第二個儲存裝置唔算係Backup。
3. 重要野一定要有Backup,用$1000買一隻硬碟將啲檔案複制多一份,好過壞咗用$6000拎去做數據恢復。

回覆 5# xxmartin 唔知係咪愈大容量嘅愈易壞 我隻seagate 500gb 2011年買 用到依架換埋ssd , 變左backup hdd

回覆 7# dee30
碟片愈多對碟片重量平衡要求就愈高,就同噴射引擎嘅扇葉一樣,如果唔係高速旋轉下就算出現極少唔平衡,都會產生震動而加速Bearing嘅耗損,因此我認為碟片愈多就愈容易壞,所以現在過停留只買2TB嘅HDD。

回覆 2# dee30

如果是WD GREEN的話, 公司背後實大罵不該.  

如果是SEAGATE民用, 則自求多福.
至於東芝,WD,日立(現稱HGST). 如果你自己會一些設定方法, 是可以減少問題出現機率. 當然, 即使做了, 仍然有機會出現死HDD情況.

後記:

我自己最近遇到重設SSD問題, 幸好一早備份了, 加上容量細小,時間超過2年, 所以即使用官方工具出事(相信他們會負責, 但不好求太多, 視情況而定), 問題不大. 因為死SSD原因,據知主要有2個
1. 自然死亡
2. 使用官方提供工具重設時,ATA保安在該時候開動了, 過程中我沒有設定甚麼, 如果有, 是我自負.

如果你用SANDISK SSD, 使用SANDISK官方SSD維護程式,  SANDISK原則上會負全責. 但限於USER部份和PSID部份(如有). 至於其他公司則不敢說.

回覆 6# harryytm

應該. 但據知非商用版問題多, 希捷基本上可稱王的了.

最近我翻查自己配套. 做大野前先備份是不二法門.

我不日寫一份用平貨指南再減少出現問題的機會.