<<求救>>成日無端端hang機

CPU: I5-6500
MB: Asus H170 Pro Gaming
Ram: Kingston DDR4 8G X 2
SSD: Sandisk Extreme Pro 240G
HDD: Toshiba 3TB
Power: Antec HCG 520M
Display: Intel HD530(On-board)

小弟一月砌左部機, 直到而家都經常無故hang機, 一日用電腦3-4個鐘平均都會hang一至兩次, 冇打機, 淨係上網/youtube
hang機時機身reset制無效(平時正常), 要撳power制幾秒先閂到機
其他時間完全正常
已update windows(重裝過一次), 所有drivers 及 firmwares
Ram run過memtest86 - Passed, CPU run過IntelBurnTest - Passed, GPU run過FurMark - Passed
小弟唔熟電腦又無多餘hardwares可以試有咩壞, 有冇其他方法試??
麻煩晒

似火牛有問題,砌了一個月不夠不是有保?不送修嗎?

似火牛有問題,砌了一個月不夠不是有保?不送修嗎?
kwloli 發表於 2016-3-18 01:49

當然有保養, 最怕係如果火牛真係壞, 代理求祈試完話冇事, 因為有時真係成日都冇事
其實我都覺得好大機會係火牛或者底板有事, 但係好怕代理求祈事但, 所以上黎問有冇software試得到邊到出問題

當然有保養, 最怕係如果火牛真係壞, 代理求祈試完話冇事, 因為有時真係成日都冇事
其實我都覺得好 ...
alvinkwok19 發表於 2016-3-18 02:27

那你只好給錢人試囉?不然就買個新火牛來試,把舊的2手區賣了它?

那你只好給錢人試囉?不然就買個新火牛來試,把舊的2手區賣了它?
kwloli 發表於 2016-3-18 02:29

知道可能有問題但又賣番出去好似.....唔係咁好既
其實我又真係好想知機身reset制個指令係點操作, 因為用左廿年電腦係未試過reset制係reboot唔到部機
***我覺得***可以由呢一點揾到hang機既原因

應該又係粒cpu,
update 主板bios睇有冇改善

試下愌火牛,底板試下

intel skylake cpu(i3/i5/i7)有死機,
當機,定格現象,引證一吓會吾會
您嗰粒又中左伏

BIOS update左,點印證係咪粒U有問題:xd:

BIOS update左,點印證係咪粒U有問題
alvinkwok19 發表於 2016-3-18 11:42

跟你平常便用一樣,會不會再有你問問題發生,沒事再測試多幾天,如果都沒事那好大機會是cpu問題~