是否壞火牛 求救

是否壞火牛?corsair hx850 用了6年!

對上一次運作很正常從來沒有任何不正常症狀!

1.當開機時除了CPU風扇不轉之外其他風扇都轉,沒有正常必一聲。
2.當開機時着了一下又息了,所有風扇不轉
3.當我按下開機制時,之後重複第二部序,三次然後關機!

Thx

睇唔明你寫咩
咖啡灣 發表於 2016-3-25 17:48

當開機時除了CPU風扇不轉之外其他風扇都轉,沒有正常必一聲。

底板問題??

cpu 風扇點會唔轉,風扇壞左?

當開機時除了CPU風扇不轉之外其他風扇都轉,沒有正常必一聲。
賣火柴的小男孩 發表於 2016-3-25 18:57

會唔會係cpu風扇壞? 有無個後備風扇可以替換?

回覆 5# kelvinchm
轉左一下就唔轉

火牛可以拆哂所有線,拆出來後自己short火牛來開機
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1510270
請參考#8
火牛風扇轉就即係開到

其他野出問題:
其實都係個句...
換底板3V電池
拆哂所有野再重裝
轉內顯
reset CMOS
最好有其他火牛換

火牛可以拆哂所有線,拆出來後自己short火牛來開機

請參考#8
火牛風扇轉就即係開到

其他野出問題:
其實 ...
kelvinchm 發表於 2016-3-27 05:16

唔該晒,終於都搞店左!
最後係底板同機箱問題!
我蚊走所有線開機都係轉一下就唔轉,
我用第二板底板試係無問題,即係火牛無壞,
之後打算拆個底板出黎都唔得就打算拎底板上代理,最後得左!
其實點解會有咁既問題?

唔該晒,終於都搞店左!
最後係底板同機箱問題!
我蚊走所有線開機都係轉一下就唔轉,
我用第二板底板試係無問 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2016-3-28 12:48 AM

即係塊底板響機箱度開唔到機,拆出來就著到有無錯?
睇個情況似係底板同機箱之間某個位置掂到,形成疑似短路

一係可以先試底板同機箱之間收螺絲位用膠/紙介子隔開睇下解唔解決到

即係塊底板響機箱度開唔到機,拆出來就著到有無錯?
睇個情況似係底板同機箱之間某個位置掂到,形成疑似短 ...
寂寞的FSY 發表於 2016-3-28 01:01

我已經係個機箱疑似同底板有接觸的兩個位置貼上電線膠布,跟住裝番晒上去就已經正常番!